Ethiek voor techniek en ICT

1st edition | 2007 | Pierre Winkler, Margo van Kemenade
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Ethiek voor techniek en ICT | Boek

9789046900635, 247 pages
€30.50
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 3 - 4 business day delivery

De laatste decennia is het besef doorgebroken dat ook het bedrijfsleven een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt. Voor techniek en ICT weegt die verantwoordelijkheid misschien wel zwaarder dan men zou denken. De beslissingen die genomen worden op dit terrein kunnen heel ingrijpende gevolgen hebben voor de samenleving als geheel, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en milieu. Met Ethiek voor techniek en ICT kunnen hbo-studenten techniek en informatica zich voorbereiden op de ethische kanten van hun professie.


De auteur behandelt verschillende instrumenten waarmee bedrijven een goede balans kunnen vinden tussen hun zakelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheden. In dit kader wordt bijvoorbeeld het concept van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) onder de loep genomen, maar worden ook nieuwe modellen geïntroduceerd voor het meten en verbeteren van bedrijfsprestaties. In vervolg hierop kunnen de studenten de competenties verwerven die nodig zijn om zelf, als lid van een bedrijf of organisatie, verantwoorde beslissingen te nemen over ethische dilemma's.

Ethiek voor techniek en ICT is een praktijkgericht boek. De theorie wordt geïllustreerd met veel cases en voorbeelden. Dat maakt het tot een toegankelijk boek, niet alleen voor hbo-studenten techniek en ICT, maar ook voor professionals die willen reflecteren op de ethische aspecten van hun vak.

Het boek is gericht op studenten techniek en informatica (alle richtingen) in het hoger onderwijs. Daarnaast is het interessant voor professionals die ethiek op een zakelijk succesvolle manier willen integreren in hun organisatiebeleid.

Pierre Winkler publiceert op het gebied van ethiek, management en communicatie, en is als docent organisatie-ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.

Margo van Kemenade is docent management & organisatie en trainer aan de School of Technology van Hogeschool Inholland te Alkmaar.