Tekstanalyse

Wat teksten tot teksten maakt

1st edition | 2002 | Henk Pander Maat
Tekstanalyse

Tekstanalyse | Boek + website

9789062833078, 296 pages Onbeperkt toegang tot website
€35.50
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Wat maakt teksten samenhangend? Die vraag valt alleen te beantwoorden wanneer we ons tegelijk afvragen: wat maakt sommige teksten ónsamenhangend? Deze twee kwesties staan in dit boek centraal. De hoofdgedachte is dat in een samenhangende tekst de zinnen een antwoord zijn op vragen die eerdere zinnen in dezelfde tekst hebben opgeroepen. Een tekst is dus eigenlijk een dialoog met een denkbeeldige lezer. Er zijn allerlei soorten vragen over eerdere zinnen denkbaar en de zinnen in een tekst kunnen dus allerlei soorten relaties met elkaar onderhouden. De tweede zin kan een argument of een toelichting geven bij de eerste, maar hij kan bijvoorbeeld ook een verkeerde conclusie daaruit tegenspreken.

Behalve deze relaties tussen zinnen komen in dit boek ook het doel van de tekst aan de orde en de manier waarop die de opbouw van de tekst bepaalt. Sommige teksten, bijvoorbeeld nieuwsberichten en betogen, kennen een centrale zin die omringd wordt door ondersteunende zinnen; andere teksten, zoals kookrecepten en verhalen, hebben een 'platte' structuur. Ieder hoofdstuk in het boek sluit af met verwijzingen naar recent tekstwetenschappelijk onderzoek.

Tekstanalyse is geschreven voor studenten in letteren- en communicatiekundevakken, maar ook voor onderzoekers, voorlichters, tekstschrijvers, communicatieadviseurs en ieder ander met belangstelling voor de opbouw van teksten.

Henk Pander Maat is universitair docent bij de afdeling Taalbeheersing van de Vakgroep Nederlands aan de Universiteit Utrecht.