Honderd jaar GGD

1e druk | 1994 | A.H.M. Kerkhoff
Honderd jaar GGD

Honderd jaar GGD | Boek

9789062839643, 158 pagina's
€ 16,00
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Binnen 3 - 4 werkdagen geleverd

Cholera, TBC, tyfus en andere besmettelijke ziekten bedreigen vanouds vooral de bevolking van grote steden. De problemen stapelden zich op toen in de vorige eeuw veel mensen van het platteland, aangetrokken door de opkomende industrie, zich in de steden vestigden. Gelukkig was ook juist daar voldoende kennis en kunde aanwezig om de problemen aan te pakken.

De grote steden, Amsterdam voorop, begonnen zelf de zaken op gemeentelijk niveau te regelen door het instellen van geneeskundige diensten. Deze diensten hadden niet alleen geneeskundige taken, zoals medische en verloskundige hulp aan minvermogenden, maar ook preventieve taken zoals inenting en het bestrijden van onhygiënische toestanden.

Dit boek beschrijft de ontwikkeling van deze diensten tot een netwerk dat zich uiteindelijk over het hele land uitspreidt. In 1990 wordt een mijlpaal bereikt: iedere Nederlander valt dan onder een GGD. De auteur schetst hoe de groei verliep en hoe de geneeskundige diensten een inhoudelijke metamorfose ondergingen onder invloed van de historische ontwikkelingen binnen het krachtenveld van rijksoverheid, gemeentelijke overheid en particuliere instellingen.

A.H.M. Kerkhoff is hoogleraar aan de faculteit Bestuurskunde van de Universiteit Twente.