Juridische staatsleer

1e druk | 1997 | H.M. de Jong, B.R. Dorbeck-Jung
Juridische staatsleer

Juridische staatsleer | Boek

9789062830794, 283 pagina's
€ 20,50
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Binnen 3 - 4 werkdagen geleverd

De moderne staat is een gecompliceerd organisme, dat moeilijk kenbaar is. Anders dan een voorwerp waarvan wij een omschrijving kunnen geven, kunnen wij ons bij het begrip 'staat' veel minder gemakkelijk een voorstelling maken. De 'staatsleer' houdt zich bezig met de grondslagen van de moderne staat.

In dit boek concentreren de auteurs zich vooral op de juridische aspecten van de staatsleer ofwel de relatie tussen de staat en het recht. Als algemene probleemstelling hanteren de auteurs de vraag: welke grondslagen kent de staat volgens de staatsleer en welke rol wordt toegekend aan het recht bij de uitoefening van staatsgezag?

In dit boek worden verschillende opvattingen en theorieën gepresenteerd die de lezer in staat moeten stellen zelfstandig de essentiële vraagstukken te analyseren in de relatie tussen staat, recht en samenleving, zoals het recht van de gezagsuitoefening, recht en regulering en de democratische rechtsstaat. Naar aanleiding van de kritiek op bestaande benaderingen worden de contouren van een pragmatische staatsleer ontwikkeld.

Prof. mr. dr. H.M. de Jong en dr. B.R. Dorbeck-Jung zijn verbonden aan de faculteit Bestuurskunde van de Universiteit Twente.