Beleidsnota's die (door)werken

Handleiding voor geslaagde beleidsvoorbereiding

3e druk | 2004 | R. Hoppe, M. Jeliazkova, H. van de Graaf, J. Grin
Beleidsnota's die (door)werken

Beleidsnota's die (door)werken | Boek

9789062834273, 158 pagina's
€ 18,00
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Binnen 3 - 4 werkdagen geleverd

Om beleid uit te stippelen moeten ambtenaren beleidsnota’s maken. En dan liefst nota’s die niet in de spreekwoordelijke la verdwijnen, maar die doorwerken in de praktijk. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Beleidsvorming is een grillig proces, waarbij veel groepen mensen betrokken zijn. Toch dienen in dat proces heendenken vanuit politieke doelen, terugdenken vanuit de beleidsuitvoering en terugdenken vanuit de doelgroep systematisch en afwisselend aan bod te komen. Van doorslaggevend belang is dat beleidsmakers niet vanuit een bestuurlijke ivoren toren denken, maar zich afvragen wat hun doelgroep beweegt.

De schrijvers laten zien hoe beleidsmakers interactie en communicatie met doelgroepen en uitvoerders kunnen opzetten om tot technisch haalbare oplossingen met voldoende draagvlak te komen. Daarbij bieden zij vuistregels aan voor een bekwaam management van beleidsvorming en geven zij tips en waarschuwingen. Maar bovenal is dit boek een gereedschapskist met methodieken waaruit elke beleidsontwerper naar bevind van zaken kan putten. Een praktische gids voor bestuurs- en beleidswetenschappers, politicologen, ambtenaren en studenten bestuurskunde.

Prof. Dr. R. Hoppe is hoogleraar beleidswetenschap aan de Universiteit Twente; M. Jeliazkova, M.A., M.Phil., werkt als onderzoeker bij het Centre for Higher Education Policy Studies (CHEPS) van de Universiteit Twente; dr. H. van de Graaf was universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam en prof. dr. J. Grin is hoogleraar beleidswetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.