De organisatie van de West-Europese samenwerking

Een voortdurende strijd om de macht

2e druk | 2004 | R.H. Lieshout
De organisatie van de West-Europese samenwerking

De organisatie van de West-Europese samenwerking | Boek

9789062834488, 232 pagina's
€ 30,00
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Binnen 3 - 4 werkdagen geleverd

Politici en topmensen van het bedrijfsleven verkondigen onophoudelijk de zegeningen die Nederland ten deel zullen vallen dankzij de Europese eenwording. Die zegeningen zijn uiteraard van economische aard. Maar dat is hoogstens een prettige bijkomstigheid. Want, zoals de auteur laat zien in zijn analyse van de organisatie van de West-Europese samenwerking, het Europese avontuur moet in de eerste plaats worden begrepen als een politiek proces.

De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) en de Europese Economische Gemeenschap (EEG) kwamen niet tot stand om het welvaartspeil binnen de lidstaten te verhogen. Bij de oprichting van deze organisaties stonden politieke overwegingen centraal. Zij verschaften de institutionele kaders waarbinnen de voortdurende strijd om de macht tussen Frankrijk en de Bondsrepubliek Duitsland voortaan op vreedzame wijze kon worden gevoerd.

De organisatie van de West-Europese samenwerking is geschreven voor studenten politicologie en geschiedenis op wo- en hbo-niveau.

Deze tweede, herziene druk is in zijn geheel aangepast vanwege nieuwe inzichten en nieuwe bronnen die beschikbaar zijn gekomen.
R.H. Lieshout is hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.