Van licht tot zicht

Een interdisciplinaire benadering van visuele communicatie

1e druk | 2011 | Kees van Overveld

Van licht tot zicht | Boek + website

9789046902363, 288 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 37,50
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Binnen 3 - 4 werkdagen geleverd

‘Neemt mijn buurman de kleur rood waar op dezelfde manier als ik?’ Om een vraag als deze te kunnen beantwoorden moet je weten wat een beeld, maar ook wat verbeelding is.

Van licht tot zicht geeft een overzicht van wat de filosofie, natuurkunde, biologie, cognitieve psychologie, beeldtechnologie, informatica en kunstgeschiedenis ons leren over waarneming. De auteur gebruikt een 8-lagenmodel om op een interdisciplinaire en systematische manier beelden en het zien van beelden te benaderen. Na twee inleidende hoofdstukken volgt een hoofdstuk met algemene theorie over beeld. Vervolgens komen alle acht lagen van het model in een afzonderlijk hoofdstuk aan bod. Per laag stelt de auteur een vraag: Wat is licht? Hoe registreren we een beeld? Hoe zien we oppervlak? En vorm? Hoe is het mogelijk dat we diepte kunnen zien? Hoe weten we welk object we waarnemen? En hoe zien we relaties tussen objecten? Wat is betekenis? 

Van licht tot zicht geeft inzicht in waarneming en is geschikt voor alle hbo- en universitaire studies waarbij visuele communicatie van belang is.

Kees van Overveld is natuurkundige en informaticus aan de TU Eindhoven. Binnen de universiteit zette hij de groep ‘Computer Graphics’ op en ontwikkelde hij het vak ‘Big Images’. Kees van Overveld is tevens gastdocent aan onder andere de Reinwardt Academie.
Dit boek is veel méér dan een leerboek. Het is een kijk-, snuffel- en inspiratieboek.' – Marjolein te Kolsté, Communicatie, mei 2011, jaargang 17, nummer 5