Vrouwenstudies in de cultuurwetenschappen

1e druk | 1993 | Rosemarie Buikema, Anneke Smelik (red.)
Vrouwenstudies in de cultuurwetenschappen

Vrouwenstudies in de cultuurwetenschappen | Boek

9789062839131, 251 pagina's
€ 16,00
  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Binnen 3 - 4 werkdagen geleverd

De afgelopen vijftien jaar heeft het onderzoeksveld vrouwenstudies zich binnen de faculteit der letteren stormenderhand een plaats weten te veroveren. Vanuit verschillende disciplines zijn belangrijke bijdragen geleverd aan het in kaart brengen van de positie van vrouwen in onze cultuur. Dit boek biedt een overzicht van wat er op het terrein der letteren de afgelopen jaren is bereikt. Vrouwenstudies in de cultuurwetenschappen is daarmee enig in zijn soort.

Het eerste, inleidende hoofdstuk beschrijft de ontwikkeling van de feministische wetenschapsbeoefening in de cultuurwetenschappen. Dan volgen acht hoofdstukken waarin de auteurs uiteenzetten wat vrouwenstudies heeft opgeleverd in de disciplines geschiedenis en muziekwetenschap. Per discipline doen verschillende theoretische invalshoeken in het denken over het sekseverschil zich gelden: de focus kan gericht zijn op gelijkheid of verschil tussen de seksen, of op de deconstructie van begrippen als 'vrouw' en 'vrouwelijkheid'.

Mede dankzij de jarenlange onderwijservaring van de auteurs is Vrouwenstudies in de cultuurwetenschappen een uiterst helder en praktijkgericht boek, waarin de roman (of de film) The color purple van Alice Walker de rode draad is. Hierdoor komen de verschillende disciplines en theoretische visies op een boeiende manier tot leven.

Vrouwenstudies in de cultuurwetenschappen is niet alleen zeer toegankelijk, maar geeft ook een fascinerende eenheid in verscheidenheid te zien. De wat dieper gravende hoofdstukken in het tweede deel over zwarte kritiek, psychoanalyse en semiotiek geven na het inzichtelijke eerste deel dan ook geen problemen voor de lezer.

De auteurs zijn verbonden aan de Rijksuniversiteit Utrecht, de Universeit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen.