Opvoedingsondersteuning als bijzondere vorm van preventie

Audiovisueel

Transitie Jeugdzorg

Korte (animatie)filmpjes over de veranderingen die de Transitie Jeugdzorg met zich meebrengt:

 

Werken vanuit een wijkteam

Filmpjes over de werkwijze van het multidisciplinaire wijkteam in concrete situaties:

 

1Gezin1Plan

De documentaire Uit de onmacht gaat over de integrale aanpak van multiprobleemgezinnen in de praktijk. Het toont de succesvolle begeleiding van een gezin via de werkwijze van 1Gezin1Plan. De dvd kan gratis besteld worden via integraleaanpak@platform31.nl.

   

Pedagogische civil society

Lezing van prof. dr. Micha de Winter over het belang van de pedagogische civil society. Hij put hier onder andere uit zijn boek Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding:

 

Ouders en school

Debat bij Pauw & Witteman (uit de uitzending van 30 november 2011) over de vraag of ouders zich meer moeten bemoeien met de opvoeding en begeleiding van hun schoolgaande kinderen en zorg moeten dragen voor de overdracht van normen en waarden, zoals de minister van Onderwijs stelt. In de uitzending komen voor- en tegenstanders aan het woord:

 Dit animatiefilmpje gaat over het belang van een goede samenwerking tussen ouders en school:

Filmpje met tips voor een succesvol gesprek met ouders naar aanleiding van het boek Praten met ouders van de pedagoog Maurits Wysmans:

Diversiteit

Op de website van Kenniswerkplaats Tienplus is beeldmateriaal te vinden dat ingaat op het thema diversiteit in de hulp aan jeugdigen en hun ouders, zoals een recent onderzoek naar de aansluiting van het programma Triple P op de doelgroep migrantenouders:

Is het opvoeden in twee culturen een bedreiging voor de eigen identiteit of juist een verrijking daarvan? En hoe draag je een cultuur over aan de volgende generatie?

 

De wereld van de jeugdzorg

De documentaire Jeugdzorg uit het hart geeft een kijkje in de wereld van de jeugdzorg door de ogen van een jeugdzorgwerker. De titel verwijst naar de drijfveren van de jeugdzorgwerkers om het werk te doen wat ze doen:

 

Centrum Jeugd en Gezin/Jeugdgezondheidszorg

Twee voorlichtingsfilmpjes waarin wordt uitgelegd wat het CJG voor ouders kan betekenen:

Kritische tv-uitzending die de balans opmaakt van wat vijf jaar CJG-ontwikkeling heeft opgeleverd:

Voorlichtingsfilmpje voor gemeenten dat duidelijk maakt wat de jeugdgezondheidszorg anno 2016 aan jeugdigen en hun ouders te bieden heeft:

 

Hulp bij opvoeden

In deze serie wordt ‘opvoeden’ op een meer sociologische manier voor het voetlicht gebracht. Daarnaast geeft kinderpsycholoog Erik Jonkman opvoedtips:

De Engelse nanny Jo Frost ondersteunt Nederlandse gezinnen met opvoedproblemen. Programma dat veel discussie oproept; niet alleen over welke handvatten je ouders aanreikt, maar ook over hoe je dat doet.

Van 0 tot 23 is een serie van RTV Rijnmond en Omroep West uit 2010-2011 waarin een aantal thema’s wordt uitgewerkt waarmee ouders en andere opvoeders geconfronteerd kunnen worden, zoals seksuele opvoeding, echtscheiding, veilig gebruik van internet en omgaan met geld:

De kunst van het opvoeden is een serie waarin het draait om vragen als ‘Is de moeder belangrijker voor de opvoeding dan de vader?’, ‘Verwachten we niet te veel van onze kinderen?’ en ‘Spelen onze kinderen nog wel genoeg?’ In elke aflevering wordt een schilderij als uitgangspunt genomen voor een bepaald thema:

In deze OHM-uitzending worden de vaardigheden belicht die nodig zijn voor het opvoeden in samengestelde gezinnen (met een stiefkind of stiefouder) en de inzichten die het hindoeïsme daarvoor biedt.

Twintig jaar na zijn succesvolle serie Opvoeden praat Frans Bromet met de inmiddels volwassen kinderen over de impact van hun opvoeding op wie ze geworden zijn en over hoe zij nu zelf opvoeden.

De EO-serie Schatjes volgt gezinnen met jonge kinderen die tegen lastige opvoedproblemen aanlopen, en registreert de begeleiding die ze daarbij krijgen.

 

Haagse klasse

Serie reportages over de Prinses Ireneschool in de Schilderswijk in Den Haag. Op deze school zitten veel kinderen met een niet-westerse achtergrond, met name Turken, Surinamers en Marokkanen. De in 1999 gemaakte serie levert nog steeds actuele gespreksstof voor gebruik binnen opleiding of training. Veel afleveringen zijn op YouTube te bekijken.

 

Ouderbijeenkomsten

In het project ‘Vraag het ze zelf’ werden jongeren ingezet als peer-to-parent-voorlichter bij het geven van informatie aan ouders over middelengebruik en relationele vorming. In deze filmpjes wordt de werkwijze van de methode toegelicht en vertelt een vader hoe hij deze heeft ervaren.