Handboek Nederlands als tweede taal

Hoofdstuk 2

ERK, raamwerken en hulpmiddelen

De beschrijvingen van alle niveaus zijn te vinden op www.erk.nl/docent/niveaubeschrijvingen.

De ‘Taalprofielen’ van Liemberg en Meijer (2004) staan op www.erk.nl/docent/niveaubeschrijvingen/Taalprofielen_Nationaal_Bureau_MVT.pdf.

Om een leerroute samen te stellen vanuit de verschillende niveaus van het ERK moet eerst de vertaalslag worden gemaakt van de competenties naar concrete situaties. De beschrijvingen van het ERK zijn immers beheersingsniveaus, die niets zeggen over de weg naar dat niveau. Een hulpmiddel hierbij is de website erknederlands.org/sites/erknederlands_v2/illustratiebank/client. Het is een databank met taken voor de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven, spreken en gesprekken voeren op de niveaus A1, A2, B1, B2 en C1. De taken van de databank zijn door een ijkingscommissie vastgesteld.

Voor de beoordeling van lesmateriaal en toetsen is een lijst met criteria vastgesteld door SLO: www.erk.nl/docent/erk_in_de_praktijk/beoordeling/Criteria_bij_ERK_methodes.pdf (Trimbos, 2010).

Voorbeeld buitenschoolse opdracht

Het volgende filmpje toont hoe een taleninstituut het probleem van het Engels spreken heeft opgelost. www.directdutch.com/2013/08/3769

Taalmaatjes/Taalcoaches

Op de volgende sites is informatie te vinden over vrijwilligersorganisaties. Er is ook lesmateriaal online beschikbaar.

www.gildeamsterdam.nl/nieuws
www.taalvoorhetleven.nl/taalvrijwilliger/lesmateriaal
www.hetbegintmettaal.nl/integratie/praktijkverhalen