Opvoedingsondersteuning als bijzondere vorm van preventie

Websites

De site van het Nederlands Jeugdinstituut biedt actuele informatie en zogenoemde kennisdossiers over tal van onderwerpen die met kinderen/jeugd en opvoeding te maken hebben, zoals opvoedingsondersteuning, kinderopvang, jeugdhulp en kindermishandeling. Ook bevat deze site een aantal databanken, waaronder de Databank Effectieve Jeugdinterventies.
 

Deze site bevat actuele informatie en zogenoemde kennisdossiers over tal van onderwerpen die te maken hebben met het – brede – sociale domein, zoals maatschappelijke zorg, participatie en inclusie, buurtkracht, en vrijwilligerswerk. Bijzondere aandacht gaat uit naar de onderwerpen huiselijk geweld, seksueel geweld en kindermishandeling. Ook bevat deze site een databank effectieve sociale interventies.
 

Een website met informatie (voor ouders) over opvoeden en opgroeien, waarin de gehele ontwikkelingslijn van baby en peuter tot schoolkind, puber en jongvolwassene wordt gevolgd.
 

Deze webpagina biedt links naar een aantal websites die voor pedagogen en pedagogiekstudenten interessant (kunnen) zijn, over een groot aantal onderwerpen, zoals pedagogiek, gezinspedagogiek, onderwijs- en klinische pedagogiek.
 

Deze site van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt informatie over recente wets- en stelselwijzigingen, zoals de Jeugdwet, de Wmo, de Participatiewet en de Wet passend onderwijs.
 

Deze site is van de rijksoverheid en bevat informatie over recente wets- en stelselwijzigingen, in het bijzonder wat betreft de Jeugdwet (2015).
 

Het Sociaal en Cultureel Planbureau doet sociaalwetenschappelijk onderzoek naar allerlei sociale/maatschappelijke onderwerpen. Een van die onderwerpen is gezin, jeugd en opvoeding. Op deze site zijn rapporten te vinden over onder andere de leefstijl en het welbevinden van jongeren, opvoeding in migrantengezinnen, en gezondheid van jongeren.

Ouders Online is een toonaangevende en onafhankelijke website en serviceorganisatie voor ouders van kinderen van nul tot achttien jaar. De site bevat een schat aan informatie over opvoeden en opgroeien, bijeengebracht door ouders en professionals.
 

De Nederlandse site van het in Nederland breed ingevoerde Triple P-programma, met informatie over de inhoud van het programma en de wetenschappelijk onderbouwing.
 

Stichting Opvoeden.nl is een initiatief vanuit het ministerie van VWS en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De site biedt gevalideerde en eenduidige informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid voor ouders en opvoeders. Gemeenten en lokale centra voor Jeugd en Gezin maken hier gebruik van.
 

Een aantal voorbeelden van particuliere praktijken die actief zijn op het gebied van opvoedingsondersteuning.
 

Het themadossier Opvoedingsondersteuning van het Nederlands Jeugdinstituut biedt een actueel overzicht van achtergronden, inhoud, praktijk en beleid van opvoedingsondersteuning in Nederland plus een overzicht van beschikbare programma’s.
 

Pharos, het expertisecentrum gezondheidsverschillen, zet zich in onder andere in voor families met een migratieachtergrond, met opvoeding en opvoedingsondersteuning als een van de aandachtsgebieden.
 

Op de site van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid is onder de noemer JGZ-richtlijnen uitgebreide informatie beschikbaar over de JGZ-richtlijn voor opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen, die in 2013 landelijk is vastgesteld.
 

Het Netwerk Landelijke Ouderorganisatie beoogt de samenwerking tussen alle belangengroepen van en voor ouders te bundelen om namens ouders een krachtiger geluid te kunnen laten horen bij belangrijke maatschappelijk kwesties.
 

Website van een op nationaal niveau opererende Engelse organisatie op het gebied van opvoedingsondersteuning, met een interessant aanbod.
 

Dit betreft de digitale versie van de landelijke GroeiGids die (aanstaande) ouders informatie biedt over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van hun kind en op brede schaal wordt verspreid via de Centra voor Jeugd en Gezin.
 

TNO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die zich richt op verschillende maatschappelijke terreinen. Binnen het aandachtsgebied ‘gezond en veilig opgroeien’ ligt de focus op preventie van problemen die de ontwikkeling van jeugdigen belemmeren.
 

Family Factory is een landelijk netwerk van ouders. De stichting wil onderlinge steun en de uitwisseling van inspirerende ideeën en initiatieven tussen ouders bevorderen. Family Factory ondersteunt de vorming van lokale netwerken. Voor ouderbijeenkomsten kunnen freelancedeskundigen worden ingehuurd en is ondersteunend materiaal verkrijgbaar.
 

Dit is een Canadese, internationaal georiënteerde site met goede informatie voor ouders en professionals over actuele thema’s met betrekking tot de ontwikkeling en opvoeding van kinderen.
 

Augeo is een particuliere stichting die in 2007 werd opgericht met als doel dat iedereen die met ouders en kinderen werkt, schadelijke en stressvolle opgroeisituaties kan signaleren en aanpakken. Een belangrijk streven is ook dat gezinnen die in de knel zitten steun krijgen van de mensen om hen heen, zodat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. Hiertoe ontwikkelt Augeo innovatieve projecten, online cursussen en een gratis online magazine voor professionals.
 

Website waarop het Nederlands Jeugdinstituut de toolbox ‘Wijkteams werken met jeugd’ heeft gepubliceerd, bedoeld voor de professionals in de wijkteams.