De bestuurlijke kaart van de Europese Unie

Instellingen, besluitvorming en beleid

6e druk | 2023 | Anna van der Vleuten
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

De bestuurlijke kaart van de Europese Unie | Boek + website

9789046908570, 342 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 40,50
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

De bestuurlijke kaart van de Europese Unie | Code voor website

9789046972120 Onbeperkt toegang tot website
€ 10,95
  • Direct toegang tot het online studiemateriaal

Let op: Hiermee koop je toegang tot het online studiemateriaal. Deze bestelling bevat geen boek. Wil je ook het boek bestellen? Kies dan voor "Boek + website" of "E-book + website"

De bestuurlijke kaart van de Europese Unie | E-book + website

9789046972113, 342 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 40,50
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

De afgelopen jaren is de relevantie van de Europese Unie enorm toegenomen door grensoverschrijdende problemen als de COVID-19-epidemie, de energiecrisis, klimaatverandering en migratie. Bovendien woedt een oorlog op het continent, die een EU-breed antwoord vereist. Des te belangrijker is het om te begrijpen hoe de EU werkt. De bestuurlijke kaart van de Europese Unie heeft tot doel de kennis over en het inzicht in de Europese politiek te vergroten. Wie het leest, leert niet alleen wie waarover het EU- beleid maakt, maar begrijpt ook waarom de EU en haar beleid op deze wijze vormgegeven zijn.


In het boek komen onder andere een beknopte geschiedenis van de Europese samenwerking en de belangrijkste integratietheorieën aan bod. Uiteraard worden de Europese instellingen en enkele beleidsterreinen grondig en kritisch besproken. Daarnaast worden ook de rol van Nederland binnen de Europese Unie, de grenzen van de EU en de ‘kloof’ tussen de burger en Brussel belicht. Juist om een gefundeerde mening te kunnen vormen over ‘Brussel’ is het nuttig om te begrijpen hoe de Europese Unie werkt.

De bestuurlijke kaart van de Europese Unie richt zich op hbo- en wo-studenten van opleidingen op het gebied van bestuurskunde, politicologie, economie, Europese studies en journalistiek. Daarnaast is dit boek een nuttig naslagwerk voor professionals die te maken hebben met ‘Europa’.

Bij dit boek hoort een website met extra studiemateriaal. Dit materiaal bestaat uit open vragen, multiple choice vragen, opdrachten, een begrippentrainer en extra leesmateriaal.

De EU verandert voortdurend. Deze 6e druk is dan ook volledig geactualiseerd om aan te sluiten bij de huidige status van de Europese Unie. Ook de website is volledig herzien.

Het docentenmateriaal bestaat uit de antwoorden op de open vragen (die op de website te vinden zijn).

Docentenmateriaal aanvragen

De bestuurlijke kaart van de Europese Unie is geschreven door een team van vijftien auteurs met ieder hun eigen expertise en kijk op Europa; vanuit een bestuurskundige, historische of politicologische achtergrond.

Anna van der Vleuten (red.) is als hoogleraar Contesting Europeanization verbonden aan de afdeling Politicologie van de Radboud Universiteit. Zij verzorgt onderwijs over gender, Europese integratie en internationale betrekkingen en doet onderzoek naar Europees gendergelijkheidsbeleid