Diversiteitscompetentie

Niet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar

1e druk | 2018 | Edwin Hoffman, Arjan Verdooren
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Diversiteitscompetentie | Boek + website

9789046906224, 376 pagina's
€ 39,50
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Diversiteitscompetentie | E-book + website

9789046966969, 376 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 39,50
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

In Diversiteitscompetentie is het uitgangspunt interpersoonlijke communicatie in plaats van interculturele communicatie: de ontmoeting tussen mensen en niet die tussen culturen. Van daaruit brengen de auteurs in kaart wat diversiteitscompetentie inhoudt: welke processen, uitdagingen en vaardigheden van belang zijn in een ‘superdiverse’ wereld. Het TOPOI-model biedt vervolgens een inclusieve, communicatieve benadering om eventuele misverstanden op te sporen en te verhelpen.


In de wereld van vandaag werken, studeren en leven veel mensen in internationale en multiculturele omgevingen. Om die reden is interculturele communicatie in veel studiegebieden en beroepsvelden een belangrijk thema geworden. Kennis over cultuur en cultuurverschillen is in de complexe, globaliserende wereld van vandaag echter lang niet altijd genoeg.

Diversiteitscompetentie bespreekt veel relevante theorie uit verschillende vakgebieden als HRM, media en business, en biedt talloze praktijkvoorbeelden en praktische handvatten. Bij dit boek hoort een website met extra studiemateriaal, bestaande uit opdrachten, casuïstiek en TOPOI-kaarten om de stof eigen te maken.

Diversiteitscompetentie richt zich op studenten Communicatie, International Business and Management Studies, Bedrijfskunde, HRM, Small Business en Retail Management, Media en Entertainment Management, International Business and Languages en vele andere studies waar management centraal staat. Daarnaast richt het boek zich ook op professionals, docenten, consultants en trainers die werkzaam zijn in deze vakgebieden.

Dr. Edwin Hoffman en Arjan Verdooren Msc. zijn beiden zelfstandig trainer, adviseur en onderzoeker interculturele communicatie en diversiteitscompetentie. Edwin geeft o.a. les aan de Alpen Adria Universiteit in Klagenfurt, Oostenrijk. Zijn eerdere publicaties worden veel gebruikt in het hoger onderwijs.

Arjan werkte ruim tien jaar voor Intercultural Professionals, de trainings- en adviestak van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en is daar nog steeds aan verbonden. Daarnaast is hij gastdocent aan verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland en Zweden.

In aanloop naar de verschijning van dit boek hebben de auteurs in een aantal blogs hun ideeën over communiceren in onze superdiverse wereld uiteengezet. Klik hier voor de blogs:

Blog 1: Ethnocentrism and essentialism

Blog 2: Globalization matters

Blog 3: An interaction perspective

 

Bijeenkomsten Diversiteitscompetentie en het TOPOI Model
11 & 12 oktober 2022, Utrecht

Dr. Edwin Hoffman en Arjan Verdooren Msc. organiseren in het najaar twee bijeenkomsten over het TOPOI Model en Diversiteitscompetentie.

Op 11 oktober is een netwerkbijeenkomst speciaal voor docenten, waar o.m. een vernieuwende visie op interculturele communicatie, een toelichting op het TOPOI Model en een illustratie van de toepassing daarvan gepresenteerd.

Tijdens de verdiepingsdag op 12 oktober bespreken en verkennen Arjan en Edwin een aantal thema's rondom de achterliggende visie op interculturaliteit, diversiteit en (on)gelijkheid. De auteurs leggen de diepere en bredere verbindingen met andere theorieën en onderzoeksvelden en verbinden en vergelijken deze met actuele organisatorische en maatschappelijke discussies.

Interessant? Lees hier meer over beide bijeenkomsten.

"Dit boek helpt me heel veel bij het begrijpen en aanpakken van strubbelingen in de dagelijkse diversi-teitspraktijk. Niet alleen in internationale, maar ook in de Nederlandse context. Het overstijgt het microniveau van intermenselijke relaties door de voortdurende aandacht voor de maatschappelijke context en basisbehoeften van alle mensen." Lees meer. - Ton Haans in het NVGP magazine GROEPEN

Diversity competence is not a compilation of old stuff with an ancient model from a new perspective, but a comprehensive (course) book explaining a model that has proven its validity through the years, now positioned in a new context and addressing current business and societal issues.'' Lees meer. - Vincent Merk, Senior lecturer in Intercultural Management & Community advisor, Eindhoven University of Technology.

''Zij slagen er in hun visie over te brengen over het belang van het onderwerp diversiteit: de noodzaak met ‘de ander’ goed om te kunnen gaan is in de huidige context van globalisering onvermijdelijk.'' Lees meer. - Heidi Muijen, Civis Mundi.

Auteur Arjan Verdooren in interview met het Zwitserse Sietar over cultuurverschillen en communiceren in een globaliserende wereld. Klik hier om het artikel te lezen.