Eigen kracht

Begeleide zelfhulp in de geestelijke gezondheidszorg

1e druk | 2014 | Peter C.A.M. den Boer
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Eigen kracht | Boek + website

9789046904244, 340 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 44,95
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Eigen kracht | E-book + website

9789046962732, 340 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 44,95
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

Eigen kracht | Code voor website

9789046960813 Onbeperkt toegang tot website
€ 10,95
  • Direct toegang tot het online studiemateriaal

Let op: Hiermee koop je toegang tot het online studiemateriaal. Deze bestelling bevat geen boek. Wil je ook het boek bestellen? Kies dan voor "Boek + website" of "E-book + website"

Net als de samenleving is ook de geestelijke gezondheidszorg (ggz) sterk in beweging: zelfredzaamheid en eigen kracht spelen een steeds belangrijkere rol. Begeleide zelfhulp sluit aan bij deze ontwikkeling. De cliënt wordt minder afhankelijk van een hulpverlener en hij leert de vaardigheden waarmee hij zelf zijn inzichten kan verwerven.

Eigen kracht beschrijft het proces dat de cliënt eerst zelf en daarna met hulp van de praktijkondersteuner van de huisarts (poh-ggz) doorloopt: van hulpvraag naar actieplan tot uitvoering. Aan de hand van een doorlopende casus komt de psychiatrie van A tot Z aan bod en kan de cliënt zelfstandig of begeleid aan de slag met zijn hulpvraag.

Het boek bevat vele praktische schema’s en oefeningen waardoor de lezer vertrouwd raakt met het paradigma van eigen kracht, de kracht van de persoonlijke stijl in het omgaan met stress en het voorkomen van psychische klachten, en de houding van hulpverleners die daarbij nodig is.

Met extra aandacht voor: Burn-out, Verslavingszorg, Culturele problematiek, De meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling, De nieuwe indeling van ggz in basis-ggz en gespecialiseerde ggz.

Eigen kracht is geschikt voor alle studierichtingen in de psychiatrie en in het bijzonder die opleiden tot spv en poh-ggz. Bovendien is dit boek zeer bruikbaar voor reeds werkzame hulpverleners en niet in het minst ook voor hun cliënten.

Voor docenten die Eigen kracht verplicht hebben voorgeschreven, is docentenmateriaal beschikbaar. Dit materiaal bestaat uit:

  • docentenmanual in PowerPoint
Docentenmateriaal aanvragen

Dr. Peter C.A.M. den Boer is psychiater bij Arkin in Amsterdam. Hij werkte mee aan de opleiding voor poh-ggz aan de Hogeschool van Amsterdam. In 2006 promoveerde hij met een studie naar het resultaat van cognitieve zelftherapie, de methode die in dit boek beschreven wordt.

"Het is een overzichtelijk boek met een heldere structuur en duidelijk afgebakende onderwerpen per hoofdstuk. Het vormt in feite de professionele voorbereiding op een cursus zelftherapie. [...] Het boek is rijkelijk voorzien van oefeningen. De goed uitgewerkte casus die als een rode draad door het hele boek loopt, maakt de theorie meer tastbaar en zorgt ervoor dat het boek vlot leesbaar is. Ook de bij het boek horende website, waar gebruikte oefeningen als Word­bestanden zijn terug te vinden, is een nuttige en bruikbare aanvulling." - Tijdschrift voor Psychiatrie, november 2015

Lees hier de gehele bespreking.