Evenwichtskunstenaars

Over leven met ongeneeslijke kanker

1e druk | 2019 | Margot Scholte, Heleen van Deur

Evenwichtskunstenaars | Boek

9789046906958, 168 pagina's
€ 24,95
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Binnen 3 - 4 werkdagen geleverd

Mensen met kanker leven tegenwoordig vaak langer, ook wanneer duidelijk is dat de kanker niet te genezen is. Ondanks hun ziekte is de kwaliteit van leven tussen de behandelingen relatief hoog. Zij staan voor de moeilijke opdracht om opnieuw inhoud en betekenis aan hun leven te geven. Hoe doen zij dat?

Margot Scholte kreeg in 2012 zelf de diagnose ‘ongeneeslijke kanker’. In 2016 besloot ze aan de hand van haar eigen ervaringen en vragen onderzoek te doen onder lotgenoten. Hoe pakken mensen die ongeneeslijk ziek zijn hun leven weer op? Is er zoiets te herkennen als ‘mentaal herstel’: een proces waarin de ziekte weer meer naar de achtergrond wordt gedrongen en er een nieuw evenwicht ontstaat tussen draaglast en draagkracht?

In totaal interviewde Margot twaalf lotgenoten. Zij werd zelf geïnterviewd door medeauteur Heleen van Deur. Dit boek is een weerslag van deze inspirerende gesprekken. Ook zijn reflecties van experts opgenomen. De auteurs willen mensen met (ongeneeslijke) kanker, hun naasten en professioneel betrokkenen inspireren aandacht te schenken aan het weer oppakken van het leven.

Bekijk hier de film met een interview door Heleen van Deur met Margot Scholte over het boek Evenwichtskunstenaars (8.44m.) :


Margot Scholte en Heleen van Deur zijn beiden psycholoog, onderzoeker en trainer. Zij hebben veel samengewerkt en samen gepubliceerd voor de sociale sector. In 2008 is Margot lector geworden bij Hogeschool Inholland. Heleen is nu beeldend kunstenaar.

                                                            _______________________

Op 3 september 2020 overleed Margot Scholte. Zij is van grote betekenis geweest voor professionals en opleiders in het sociaal domein. Margot laat een groot oeuvre aan studieboeken voor het hoger onderwijs na, met als meest recente titels De brede basis van het sociaal werk en Dichterbij de basis.

In 2019 publiceerde zij haar laatste boek: Evenwichtskunstenaars - Over leven met ongeneeslijke kanker.
Aan de hand van haar eigen ervaringen en vragen, deed zij onderzoek onder twaalf lotgenoten. Zij werd zelf geïnterviewd door medeauteur Heleen van Deur. Evenwichtskunstenaars is een weerslag van deze inspirerende gesprekken.

Ook interviewde Heleen van Deur Margot ná publicatie van dit boek. Over de aanleiding van het schrijven en haar beoogde doel. Dit interview is opgenomen. Bekijk hier het interview met Margot Scholte.

"De teksten die zij op die interviews baseerden - over thema's als kijken naar de toekomst en hulp (vragen / krijgen) van naasten en professionals - zijn aangevuld met reflecties van experts, waardoor het boek een duidelijke meerwaarde krijgt." - Pallium, juni 2020

Artikel in AD De Stentor, 10 mei 2020. Klik hier.

Artikel in Medisch Contact, 13 mei 2020. Klik hier.

"Een toegankelijk boek dat lotgenoten, naasten, en professioneel betrokkenen (h)erkening biedt en inspireert om (de ander te helpen) weer zoveel mogelijk voluit te leven en te genieten, ondanks de angst en onzekerheid." - Bodytalk, december 2019

"Een publicatie die inspiratie en nieuwe zienswijzen biedt. Een zeer nuttige publicatie voor iedereen met een (ongeneeslijke) kanker en voor alle personen rondom hen; zeker ook voor (toekomstig) medisch personeel." - NBD Biblion,  25 september 2019