Interprofessioneel werken en innoveren in teams

Samenwerking in nieuwe praktijken

1e druk | 2018 | Vincent de Waal (red.)
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Interprofessioneel werken en innoveren in teams | Boek + website

9789046906026, 344 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 39,50
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Interprofessioneel werken en innoveren in teams | E-book

9789046964385, 344 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 39,50
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

Als meerdere professionals met uiteenlopende expertises in hetzelfde team samenwerken, noemen we dat interprofessioneel werken. Maar wat maakt interprofessionele teams nu succesvol en wat zijn juist belemmeringen voor interprofessionele samenwerking? Het boek Interprofessioneel werken en innoveren in teams draait om de vraag hoe interprofessionele teams zo optimaal mogelijk kunnen functioneren.

De focus in het boek ligt op vormen van dienstverlening binnen de jeugdsector, het sociaal werk, de zorg en het onderwijs, die in toenemende mate en vooral op lokaal en regionaal niveau, intensief samenwerken.

Het boek schetst een aantal theoretische invalshoeken en beschrijft op basis van recent onderzoek relevante praktijksituaties. Het behandelt thema’s als veranderdynamiek in organisaties, de definitie van interprofessioneel werken, de succesfactoren ervan op basis van onderzoek, teamontwikkeling en samenwerking in teams, en de rol van teamleiders op het terrein van kenniscreatie. Ook komen principes van transformatie-leren (leren op de werkvloer door teams gericht op innovatie) aan de orde. Op de bijbehorende website zijn verwerkingsopdrachten te vinden.

Interprofessioneel werken en innoveren in teams is bedoeld voor zowel hbo-studenten van sociale studies en opleidingen op het gebied van sociaal werk, zorg, jeugd en onderwijs als voor master-, post-hbo- en bijscholingstrajecten. Daarnaast is het interessant voor uitvoerende professionals en hun direct-leidinggevenden (teamleiders).

Aan dit boek heeft een grote groep van auteurs bijgedragen. Eindredacteur Vincent de Waal  was senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht en docent bij het Instituut Social Work van  dezelfde hogeschool

"Het boek laat zien hoe werken, leren en opleiden goed samen kunnen (en moeten!) gaan in een tijdperk waarin volop verandering is."  -  Onderwijs en gezondheidszorg, augustus 2018. Lees hier de hele recensie.

"Het boek schetst zowel theoretische invalshoeken, belicht diverse perspectieven van teamleren en kenniscreatie en beschrijft op basis van recent nationaal en internationaal onderzoek relevante praktijksituaties. [...] Al met al is het een waardevolle gids in de interprofessionele samenwerking." - Vakblad Sociaal werk, augustus 2018

"Interprofessioneel werken is inspirerend om te lezen: veel professionals herkennen hun nieuwe werkelijkheid. In de verschillende voorbeelden resoneren de praktijken die gepaard gaan met vallen en opstaan, doormodderen en soms onverwachte doorbraken. Projectleiders, teamleiders, veranderaars en programmamanagers kunnen geholpen worden met deze inzichten, ervaringen en instrumenten uit het boek." - Alles over sport, 3 mei 2018. Lees hier de hele recensie.

"Het betreft een studieboek dat het vraagstuk 'integraal werken' systematisch aan de orde stelt. Het  boek laat zien wat er allemaal bij komt kijken om dat te realiseren. Vanuit de praktijk worden nuttige voorbeelden aangereikt. Het hoofdstuk over co-teaching laat duidelijk zien 'wat werkt' en het waarom van een normatieve insteek. Het betreft een boeiend en uitdagend boek." - PO Magazine, juni 2018

 * * * * * - JSW, 7 mei 2018.  Lees hier de hele recensie.