Praktijkwijzer Basisonderwijs

Snel en doeltreffend handelen

1e druk | 2013 | Joke Gerritsen, Corine Klapwijk
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Praktijkwijzer Basisonderwijs | Boek + website

9789046903506, 260 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 31,95
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Binnen 3 - 4 werkdagen geleverd

Praktijkwijzer Basisonderwijs | E-book + website

9789046961278, 260 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 31,95
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

De maatschappelijke en politieke druk om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, stijgt. Tegelijkertijd wordt de schoolomgeving complexer en hebben leerkrachten minder tijd om zich te verdiepen in situaties. Geen wonder dat er behoefte is aan praktische, snel toegankelijke informatie over een breed scala aan onderwerpen rond het lesgeven op de basisschool. Praktijkwijzer basisonderwijs is de eerste uitgave in Nederland die daarin voorziet.


Praktijkwijzer basisonderwijs is een hulpmiddel voor de onderwijspraktijk: leerkrachten zoeken er snel en doeltreffend informatie in op. Het naslagwerk is in feite een gereedschapskist met 200 tools voor effectief handelen in vele situaties. De tools zijn gecategoriseerd in zeven hoofd thema’s (waaronder Klassenorganisatie, Lesgeven en De leerling centraal) met informatie, tips, handelingsadviezen, checklists, stappenplannen, schema’s en modellen. De informatie die op dat moment nodig is, is zo snel voorhanden en de materialen sluiten aan bij de bekwaamheidseisen van de leerkracht. De praktijkwijzer is ook een handig instrument bij functioneringsgesprekken.

Voor het gebruiksgemak is dit boek uitgegeven in A5-formaat en voorzien van een ringband.

Praktijkwijzer basisonderwijs is geschikt voor leerkrachten, directies en andere professionals in het basisonderwijs en voor pabo-studenten in de afstudeerfase.

Training
Om de Praktijkwijzer basisonderwijs optimaal te leren gebruiken, bieden de auteurs een of meerdere schoolteam(s) een korte training van 2 uur aan. Meer informatie over deze training vindt u hier.

Joke Gerritsen is onderwijskundige en docent Pedagogiek. Ze heeft jarenlang lesgegeven in het vo en in hbo MWD, SPH en Pabo. Corine Klapwijk is Neerlandica en heeft uitgebreide onderwijservaring opgedaan in basis- en voortgezet onderwijs. Ook was zij docent en werkveldbegeleider op de Pabo.

Praktijkwijzer basisonderwijs is beoordeeld met 5 sterren ★★★★★ door JSW – november 2014

'Een boek dat de ervaren leerkracht even moet veroveren maar in tweede instantie een prima en overzichtelijk naslagwerk is bij nagenoeg alle denkbare aspecten van dit gecompliceerde vak. Voor de pabo student en beginnende leerkracht zeker een must have. En voor iets meer dan 10 cent per tool natuurlijk geen miskoop.' - Bertus Meijer, april 2015

'Er is een overvloed aan theoretische vakliteratuur, terwijl leerkrachten ook praktische vragen hebben. Want hoe voer je een gesprek met een agressieve ouder? Wat doe je met onverschillige leerlingen? En hoe ga je om met je eigen (voor)oordelen en overtuigingen? Voor zulke vragen en meer is deze praktijkwijzer: ruim 200 tips, tools stappenplannen, checklists, schema's en adviezen, gerangschikt naar thema. De thema's zijn communicatie, de leerling centraal, klassenorganisatie, lesgeven, orde houden, professionalisering en reflectie. De informatie in de wijzer is puur praktisch, toegankelijk, en kan meteen gebruikt worden. Voor leerkrachten, directies in het basisonderwijs, en voor pabostudenten in de afstudeerfase.' - Didactief, 4 april 2019