Sociaal met taal

Inburgeren met waardevolle gesprekken

1e druk | 2022 | Christa Nieuwboer, Rogier van 't Rood

Sociaal met taal | Boek + website

9789046908341, 240 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 39,95
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Nieuw! Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
  • Op voorraad

Sociaal met taal | E-book + website

9789046971710 Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 39,95
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

Inburgeringsplichtigen komen met een leven aan ervaring en inzichten naar Nederland. Die voorgaande kennis kan overeenkomen, maar ook botsen met Nederlandse waarden en normen. Sociaal met taal is een beproefde, participatieve methode voor inburgering die inspeelt op thema’s, vragen, conflicten en pijnpunten die dicht bij de ervaringen en belevingswereld van de inburgeraars staan. Door middel van waardevolle gesprekken en reflectie in de groep kunnen deelnemers beter participeren in de Nederlandse maatschappij en leren ze daarnaast sneller Nederlands. In deze aanpak wordt ook gebruikgemaakt van de moedertaal.

Sociaal met taal bestaat uit twee delen. Deel 1 behandelt de participatieve methode, adviezen voor het opzetten en begeleiden van bijeenkomsten met deelnemers van verschillende culturen en manieren om de voortgang in de gaten te houden. Deel 2 biedt in elf thematische modules 66 concrete bijeenkomsten aan. Deze bijeenkomsten bestaan uit activiteiten en creatieve vormen van uitwisseling om taalbarrières te slechten, zoals dans, theater, tekenen en verhalen vertellen. De modules gaan over onderwerpen die de deelnemers belangrijk vinden, zoals hun gezondheid, grenzen aangeven, rolpatronen, kinderrechten en religieuze vrijheid. 

Werkboek
Voor de inburgeraars is een Sociaal met taal - werkboek met werkbladen beschikbaar. De deelnemers kunnen de werkbladen invullen en gebruiken om een eigen portfolio te maken.

Online materiaal
Bij het boek voor begeleiders hoort aanvullend online materiaal. Dit materiaal bestaat uit tools om de voortgang vast te stellen, activiteiten voor bijeenkomsten, achtergrondinformatie, extra prenten en voorbeelden van een participatief project. 

Voor wie?
Sociaal met taal is geschreven voor taaldocenten, participatiecoaches, trajectbegeleiders, maatschappelijk werkers, pedagogen en andere sociaal-agogisch werkers die betrokken zijn bij inburgeringstrajecten. 

Boekpresentatie
In deze online boekpresentatie licht Christa Nieuwboer (een van de auteurs van Sociaal met taal) toe hoe deze participatieve methode is opgebouwd en hoe je deze kunt inzetten in de verschillende onderdelen van inburgering. De methode bestaat uit 11 thematische modules en 66 kant-en-klare bijeenkomsten.

FAQ
Ga naar de FAQ Sociaal met taal voor de meest voorkomende vragen over deze uitgave.

 

Christa Nieuwboer is senior onderzoeker op het gebied van jeugd en gezin, met een focus op culturele diversiteit. Ze werkt als lector bij Avans Hogeschool. Rogier van ’t Rood is senior consultant op het gebied van participatieve benaderingen in het onderwijs. Hij is verbonden aan het masterprogramma ‘Youth, Education and Society’ van de Universiteit Utrecht.