Tekststructuur

Effectiever en efficiënter schrijven

1e druk | 2014 | Freerk Teunissen, Aleid van de Vooren-Fokma
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Tekststructuur | Boek + website

9789046903933, 115 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 20,50
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Tekststructuur | E-book + website

9789046962251, 115 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 20,50
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

Effectief en efficiënt schrijven gaat verder dan een actieve schrijfstijl en mooie tussenkopjes. Een goede tekst is aantrekkelijk voor de lezer, sluit aan bij zijn wensen en is helder. Schrijven is ordenen en structureren. Veel studenten hebben daar moeite mee, terwijl zij vaak verslagen moeten maken. Tekststructuur belicht het schrijfproces met aansprekende voorbeelden en een directe toon. Dit interactieve boek laat gebruikers met meer gemak schrijven.

 

Door de overzichtelijke opbouw is er op verschillende manieren met Tekststructuur te werken, zowel individueel als in groepsverband. Het eerste deel gaat over kernzinnen, alinea’s en basisuitspraken, oftewel: structuur van teksten en het effect daarvan op de lezer. Het tweede deel richt zich op de manier waarop een schrijver grip krijgt op zijn materiaal: ordening aanbrengen, informatie structureren en selecteren. Via korte, activerende opdrachten op de website ontdekken gebruikers wat structuur met hun teksten doet. Dit boek richt zich op zakelijke teksten, maar is inzetbaar voor allerlei soorten teksten.

Tekststructuur is goed te gebruiken in het hbo en wo. Daarnaast is het geschikt voor professionals, bijvoorbeeld bij trainingen en workshops voor organisaties.

Het docentenmateriaal bij Tekststructuur bestaat uit een uitgebreide docentenhandleiding met zes in de praktijk getoetste en uitgewerkte bijeenkomsten. Compleet met PowerPointpresentaties en hand-outs. De werkvormen uit de docentenhandleiding zijn ook los te gebruiken.

Docentenmateriaal aanvragen
Freerk Teunissen is schrijftrainer (eigenaar School voor Schrijftraining) en ontwikkelt schrijftrainingsmethodieken, zoals de Schrijfcarrousel. Aleid van de Vooren-Fokma werkt als docent communicatieve vaardigheden aan de opleiding HBO-Rechten van de HvA. Eerder gaf ze onder andere schrijftrainingen bij het Genootschap Onze Taal.

'Ik heb me de afgelopen dagen teruggetrokken met het boek Tekststructuur. Effectiever en efficiënter schrijven van Freerk Teunissen en Aleid van de Vooren. Die titel klinkt een beetje degelijk en het onderwerp – het schrijven van zakelijke teksten – klinkt ook niet meteen opzwepend. Maar Tekststructuur blijkt meer in huis te hebben dan lesjes oorzakelijke verbanden leggen. Het schrijven van een eenvoudige zakelijke brief wordt met Teunissen en Van de Vooren ineens een way of life, waarvoor je wonderlijke oefeningen moet doen. (…) Teunissen en Van de Vooren nemen het schrijven echt serieus. Ze bieden niet in de eerste plaats een verzameling trucjes aan die je kunt toepassen, maar een aanpak van het schrijven die gekenmerkt wordt door grote inzet.' – Marc van Oostendorp, Neder-L, mei 2014

Klik hier om de hele recensie te lezen.