De werksleutel

NT2-vaktaal en competenties

1e druk | 2022 | Tinka Makaske, Noortje Bos
De werksleutel
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

De werksleutel | Boek + website

9789046908259, 208 pagina's Onbeperkt toegang tot website
Circa
€ 35,00
leverbaar vanaf juni
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Binnen 3 - 4 werkdagen geleverd

Van anderstaligen die een baan hebben, wordt verwacht dat ze goed in het Nederlands kunnen communiceren, de sociaal-culturele codes kennen en uit de voeten kunnen met vaktaal. De Werksleutel is voor anderstaligen de sleutel naar betere taal en werknemerscompetenties op de werkvloer.


In dit boek staan competenties centraal. Daarbinnen wordt geoefend met verschillende taalvaardigheden. Er is aandacht voor empowerment en interculturele communicatie. Ieder hoofdstuk behandelt een thema dat belangrijk is op de werkvloer, zoals de eigen functie, de werkplek, veiligheid, werkinstructies en vaktaal. In elk hoofdstuk gaan de cursisten aan de slag met praktijkgerichte oefeningen en werken ze stapsgewijs toe naar een praktijkopdracht passend bij hun situatie. Via deze opdrachten bouwen zij een eigen portfolio op.

Bij dit boek hoort een website met video’s, audio, woordenlijsten, antwoorden,  feedback- en observatielijsten en een portfolio. Daarnaast zijn er vaktaalwoordenlijsten beschikbaar op het gebied van logistiek, horeca, facilitair, administratief, techniek, detailhandel, zorg, bouw en agrarisch werk.

De Werksleutel is geschreven voor middenopgeleide anderstaligen met minimaal taalniveau A2 die de B1-route volgen, deelnemen aan taal op de werkvloer-trajecten, of een thematische cursus bij de gemeente of vakgerichte opleiding volgen.

Tinka Makaske werkt als NT2-docent, is teamleider van de inhoudelijk adviseurs bij NLTraining en redacteur bij Tijdschrift Les. Noortje Bos is werkzaam als NT2-docent, ontwikkelaar en inhoudelijk adviseur voor taal-en werktrajecten bij taleninstituut TopTaal in Amsterdam.