Duizend jaar openbaar bestuur in Nederland

Van patrimoniaal bestuur naar waarborgstaat

1e druk | 2011 | Pieter Wagenaar, Toon Kerkhoff, Mark Rutgers (red.)
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Duizend jaar openbaar bestuur in Nederland | Boek

9789046902127, 304 pagina's
€ 34,50
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Binnen 3 - 4 werkdagen geleverd

Duizend jaar openbaar bestuur in Nederland beschrijft onze bestuursgeschiedenis in vier perioden: de feodale wereld, de Republiek, de centraal geleide natiestaat en de verzorgingsstaat. Voor elke periode beschrijft de uitgave de politieke geschiedenis en de manier waarop het bestuur georganiseerd is. Naast de formele structuur wordt ook de dagelijkse praktijk van het bestuur besproken.


Nederland heeft een lange geschiedenis van openbaar bestuur: er ontstond al een publieke sfeer ver voordat er een Nederlandse staat was. Inzicht in die bestuursgeschiedenis is niet alleen fascinerend, maar helpt ook bij het begrijpen van ons hedendaagse bestuur. Duizend jaar openbaar bestuur in Nederland geeft een overzicht van de Nederlandse bestuursgeschiedenis. Het heeft een heldere structuur, zodat vergelijking tussen de beschreven perioden mogelijk is. Elk hoofdstuk bevat aanbevelingen om verder te lezen.

Duizend jaar openbaar bestuur in Nederland is geschreven voor studenten en professionals in bestuurskunde, geschiedenis, politicologie, en andere gerelateerde vakgebieden.

Pieter Wagenaar is universitair docent op de afdeling bestuurswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Toon Kerkhoff is werkzaam als promovendus en docent aan het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden.

Mark Rutgers is hoogleraar filosofie van het openbaar bestuur aan de Universiteit van Amsterdam.

De overige auteurs (Mario Damen, Robert Stein, Simon Groenveld, Henk Boels, Frits van der Meer en Jos Raadschelders) zijn specialisten met een bestuurskundige en/of historische achtergrond.