Geschiedenisdidactiek

Handboek voor de vakdocent

3e druk | 2023 | Arie Wilschut, Dick van Straaten, Marcel van Riessen
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Geschiedenisdidactiek | Boek + website

9789046908815, 456 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 49,95
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Geschiedenisdidactiek | E-book + website

9789046972946, 456 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 49,95
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

Het eenvoudig voorhouden van zoveel mogelijk feiten aan leerlingen leidt wellicht tot een goed proefwerk- of examenresultaat, maar niet tot kennis die aankomt en blijft hangen. In Geschiedenisdidactiek draait het om de vraag hoe het geschiedenisvak echt overgebracht kan worden. Deze herziene uitgave gaat over de aanpakken die geschiedenisleraren kunnen hanteren om leerlingen iets nuttigs en toepasbaars te leren. De visie op geschiedenisdidactiek is weergegeven in drie sleutelwoorden: zinvol, leerbaar en haalbaar.

Het handboek is opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel worden de (theoretische) fundamenten gelegd waarop een geschiedenisdocent zijn werk kan baseren. Ook worden de drie sleutelwoorden uitgewerkt. In het tweede deel komt een scala aan bouwmaterialen voor de vormgeving van het onderwijs aan bod, zoals verhalen en audiovisueel en digitaal materiaal. Het derde deel beschrijft hoe het onderwijs tot stand komt en wordt geëvalueerd. Daarbij spelen leerdoelen een belangrijke sturende rol.

Sinds de verschijning van de vorige druk in 2013 hebben zich allerlei ontwikkelingen voorgedaan. Enerzijds zijn dit maatschappelijke ontwikkelingen in het onderwijs, zoals de toegenomen aandacht voor burgerschapsvorming en de voortschrijding van ICT die tal van applicaties heeft opgeleverd die in de klas worden gebruikt. Anderzijds is er veel nieuw vakdidactisch onderzoek bijgekomen dat het inzicht in het leren en onderwijzen van geschiedenis heeft verruimd. Alle hoofdstukken zijn geactualiseerd en enkele hoofdstukken zijn grondig herzien. Er is meer aandacht voor de omgang met controversiële onderwerpen, de rol van taal en ICT in de klas.

Het docentenmateriaal bij Geschiedenisdidactiek bestaat uit powerpointpresentaties met voorbeelden en toepassingen. 

Docentenmateriaal aanvragen

Arie Wilschut, Dick van Straaten en Marcel van Riessen zijn historici en lerarenopleiders aan de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Arie Wilschut was een aantal jaren lector didactiek van de maatschappijvakken. Dick van Straaten en Marcel van Riessen zijn specialisten in de didactiek van geschiedenis.