Inleiding in de conversatieanalyse

1e druk | 2003 | Harrie Mazeland
Inleiding in de conversatieanalyse
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Inleiding in de conversatieanalyse | Boek

9789062832903, 288 pagina's
€ 35,50
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Binnen 3 - 4 werkdagen geleverd

Het maatschappelijke leven komt voor een belangrijk deel tot stand door middel van gesprekken. De conversatieanalyse onderzoekt de methoden waarmee gespreksdeelnemers hun interactie organiseren en begrijpelijk maken.

Door stapsgewijs verschillende niveaus van gespreksorganisatie te bespreken, biedt de auteur analytisch inzicht in de methoden die gespreksdeelnemers gebruiken. De nadruk ligt daarbij in eerste instantie op alledaags taalgebruik in informele gesprekken. Maar ook de verschillen met gespreksvoering in professionele situaties en een karakterisering van de methodologie komen aan bod.

Deze inleiding geeft een samenhangend overzicht van de theorievorming in de conversatieanalyse. Door de theorie steeds te illustreren met concrete voorbeelden uit de dagelijkse praktijk slaagt de auteur erin een moeilijk onderwerp helder voor het voetlicht te brengen.

Inleiding in de conversatieanalyse is geschikt voor universitaire studies op het gebied van taal, communicatie, informatie en voorlichting, sociale wetenschappen en bedrijfskunde. Als handboek is het ook geschikt als overzichts- en naslagwerk voor docenten en onderzoekers.

Harrie Mazeland is universitair docent bij de afdeling Taal en Communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.