Met recht bedreven!

Oefeningen juridische vaardigheden

3e druk | 2024 | mr. Mitsy le Fèbre, mr. Marleen Huls
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Met recht bedreven! | Boek + website

9789046909195, 335 pagina's 18 maanden toegang tot website
€ 49,95
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Met recht bedreven! | Code voor website

9789046973677 18 maanden toegang tot website
€ 10,95
  • Direct toegang tot het online studiemateriaal

Let op: Hiermee koop je toegang tot het online studiemateriaal. Deze bestelling bevat geen boek. Wil je ook het boek bestellen? Kies dan voor "Boek + website" of "E-book + website"

Met recht bedreven! | E-book + website

9789046973561, 335 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 49,95
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

Juridische vaardigheden vormen de basis van elk juridisch beroep en een goede training in deze vaardigheden is van essentieel belang. Met recht bedreven! is een werkboek  boordevol oefeningen speciaal ontwikkeld voor rechtenstudenten.

 

Het boek en website bieden meer dan 160 oefeningen voor het ontwikkelen van juridische vaardigheden zoals het ontleden van wetsartikelen, het oplossen van een juridische casus en het gebruik van rechtsbronnen. Daarnaast helpt het de steeds belangrijker wordende kritische houding te ontplooien.

 

Elk hoofdstuk begint met theorie, zodat helder is welke vaardigheid wordt getraind. Daarna volgt een groot aantal oefeningen dicht bij de belevingswereld van de student, op verschillende niveaus en verdeeld over het burgerlijk recht, staatsrecht, bestuursrecht en strafrecht.

 

Inclusief online studiemateriaal
Met de code in het boek heb je toegang tot het online studiemateriaal. Dit materiaal bestaat uit extra oefeningen waarmee je zelfstandig aan de slag kunt en antwoordmodellen bij de extra oefeningen.

 

Doelgroep
Met recht bedreven! is speciaal ontwikkeld voor juridische opleidingen in het hoger onderwijs en sluit in didactiek aan op Met recht begrepen!, Met recht bepleit! en Met recht bericht! 

 

__________________________

Interview 'Hoe raak je bedreven in de toepassing van het recht?'
Hoe leer je juridische teksten te begrijpen, hoe zorg je er voor dat je de kern pakt waar het om draait en vooral ook: hoe ga je dan de vertaalslag maken naar jouw eigen juridische probleem dat je moet oplossen? Dat is best wel lastig voor een beginneling. Het antwoord hebben Mitsy le Fèbre en Marleen Huls neergelegd in Met recht bedreven!  In een gezamelijke blik op hun uitgave meer over de opzet van Met recht bedreven!  Lees het interview >

In deze herziene uitgave zijn huidige maatschappelijke en juridische ontwikkelingen opgenomen in de praktijkoefeningen. Zo vind je bijvoorbeeld het wetsvoorstel over de herinvoering van de basisbeurs, de uitspraken in de Ruinerwoldzaak, juridische literatuur over draag-moederschap, regels over het gebruik van e-sigaretten en het inleveren van plastic flesjes terug in het oefenmateriaal.

Bovendien is hoofdstuk 8 ‘Het onderzoeken van juridische bronnen’ komen te vervallen en opgenomen bij de inhoudelijke bespreking van de rechtsbronnen in de hoofdstukken 2, 4, 5 en 6. Tot slot zijn de uitspraken uit hoofdstuk 4 nog beter geselecteerd op leesbaarheid.

Docenten die Met recht bedreven! voorschrijven kunnen hier docentenmateriaal aanvragen. Dit materiaal bestaat uit:

  • een uitgebreid antwoordmodel op de praktijkoefeningen uit het boek
  • tentamenmateriaal met antwoordmodellen

 

 

Docentenmateriaal aanvragen

Mr. Marleen Huls heeft enkele jaren in de advocatuur in ’s-Hertogenbosch gewerkt voordat zij de overstap maakte naar de Academie Rechten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Op de hogeschool heeft zij diverse functies vervuld, waaronder hoofddocente staats- en bestuursrecht, onderzoeker lectoraat Academie Rechten en het lectoraat Human Communication Development, propedeusecoördinator, lid en plaatsvervangend voorzitter van de examencommissie en jurist bij de afdeling Juridische Zaken. Sinds 2021 werkt zij bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal: eerst als onderzoeker van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen en sinds 2022 bij de vaste commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Mr. Mitsy le Fèbre werkte een kleine tien jaar als (coördinerend) juridisch medewerker bij de sector Bestuursrecht en bij de Vreemdelingenkamer van de Rechtbank Arnhem en als hoofd juridische ondersteuning op de afdeling Sociale Zekerheid van de Rechtbank Den Bosch. Vervolgens werkte ze twaalf jaar als hoofddocente en propedeusecoördinator aan de Academie Rechten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Sinds 2023 werkt zij als beleidsadviseur Jeugd & Onderwijs bij de gemeente Zutphen. In 2013 publiceerde zij samen met drs. Daisy van der Wagen-Huijskes Met recht begrepen!, een methode met oefeningen in tekstbegrip, samenvatten en woordenschat voor juristen.