Met recht bericht!

Luisteren, in gesprek gaan, spreken en schrijven in juridische beroepsproducten

1e druk | 2022 | Daisy van der Wagen-Huijskes, Anouk Schreurs- Hofmeijer
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Met recht bericht! | Boek + website

9789046908303, 256 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 40,50
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Met recht bericht! | E-book

9789046971666 Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 40,50
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

Hoe breng je een juridisch bericht in begrijpelijke taal? Voor (toekomstige) juridische professionals is het belangrijk om boodschappen in woord en geschrift goed af te stemmen op de doelgroep. De uitgave Met recht bericht! biedt talloze voorbeelden uit de rechtspraktijk waarmee studenten het effectief overbrengen van een boodschap kunnen oefenen aan de hand van vaste structuren.


Al vroeg in de opleiding oefent de student aan de hand van vaste structuren met het corresponderen in de rechtspraktijk, maar ook met luisteren en het voeren van gesprekken om de boodschap helder en duidelijk over te brengen. Het stelt de student in staat om het proces rondom het schrijven van een (juridisch) bericht of het voeren van een gesprek/presentatie helemaal te doorlopen. Met recht bericht! verbindt de theorie met de beroepspraktijk. Vanuit een juridische praktijksituatie die aanspreekt en dicht bij de beleving van de student ligt, wordt er aan diverse vaardigheden gewerkt: luisteren, in gesprek gaan, spreken en schrijven. Het boek behandelt een grote diversiteit aan casussen uit de rechtspraktijk van het staats- en bestuursrecht, het civiele recht en het strafrecht op verschillende leerniveaus.

De handige Taal Toolbox die in het boek is opgenomen, biedt toolkaarten met daarop o.a. bouwplannen voor het structureren van juridische informatie om doelgericht te formuleren met een logische opbouw en duidelijke lay-out. Verder hoort bij dit boek een website met bijbehorende podcasts, filmpjes, uitspraken en vonnissen en een docentenhandleiding met antwoorden bij de opdrachten en toetsmateriaal.

Met recht bericht! is geschreven voor studenten van de opleidingen HBO-Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening. Ook kunnen andere juridische professionals in opleiding, waaronder stagiaires bij een rechtswinkel of ‘Legal Lab’ het boek gebruiken.

Voor docenten is er gratis docentenmateriaal beschikbaar als zij Met recht bericht! als verplichte literatuur voor hun studenten voorschrijven.

Het docentenmateriaal bestaat uit:

  • de antwoorden van het boek;
  • tentamensuggesties met antwoorden;
  • extra opdrachten met antwoorden.
Docentenmateriaal aanvragen

Daisy van der Wagen-Huijskes is neerlandica en werkzaam als hoofddocente aan de opleiding HBO-Rechten van de HAN University of Applied Sciences. Zij publiceerde eerder de boeken Met recht begrepen! en Met recht bepleit!.

Anouk Schreurs-Hofmeijer is juriste en eveneens werkzaam als hoofddocente aan de opleiding HBO-Rechten van de HAN University of Applied Sciences.

Ben je benieuwd naar de achtergrond van Met recht bericht! ? Lees dan het interview met de auteurs, waarin zij vertellen over de aanleiding van het maken van deze onderwijsmethode en hoe eenvoudig het blijkt om studenten een helder bericht – een betoog, gesprek of presentatie – te leren overbrengen. Naar het interview >