Seksueel gezond

Planmatig bevorderen van seksuele gezondheid en seksueel welzijn

1e druk | 2023 | Paulien van Haastrecht, Ciel Wijsen
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Seksueel gezond | Boek + website

9789046908723, 291 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 34,50
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Nieuw! Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
  • Op voorraad

Seksueel gezond | E-book + website

9789046972694, 291 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 34,50
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

Seksuele gezondheid is een belangrijk onderdeel van ieders mentale en fysieke welzijn. Professionals in zorg en welzijn kunnen hieraan bijdragen door niet alleen problemen en vragen van mensen rondom seksualiteit te signaleren en bespreekbaar te maken, maar juist ook door een verandering in de seksuele gezondheid teweeg te brengen. De nieuwe uitgave Seksueel gezond is daarbij een handreiking. 

Met dit boek krijgen (aankomende) professionals inzicht in de thematiek en context van het seksuele gezondheidsveld. Het biedt bovendien praktische aanwijzingen om verandertrajecten te organiseren en verandering te realiseren, zowel bij cliënten als binnen organisaties.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat dieper in op het domein van bevordering van seksuele gezondheid. Er is aandacht voor maatschappelijke trends door de jaren heen, zoals het toenemende belang van sociale media. Ook ethische kwesties, preventie en de organisatie van de seksuele gezondheidszorg komen aan bod. Het tweede deel van het boek is gericht op het verkrijgen van vaardigheden die nodig zijn om verandering in de seksuele gezondheid gestalte te geven. Met aansprekende praktijkcasussen worden onderwerpen behandeld: van probleemsignalering en oplossingsrichtingen kiezen tot het maken van een plan van aanpak met een duurzaam karakter.

Online studiemateriaal
Elk hoofdstuk is gekoppeld aan een online toolbox met reflectieopdrachten, verdiepende literatuur, interviews en video’s. Hiermee kan de (aankomende) professional direct aan de slag om een verandering op gebied van seksuele gezondheid in gang te zetten.

Voor wie
Seksueel gezond
is geschreven voor studenten van de opleidingen Social Work, Verpleegkunde, Toegepaste Psychologie en (Ortho)pedagogiek. Het is ook geschikt voor studenten van andere associate degrees of hbo-opleidingen in zorg en welzijn en de master Gezondheidswetenschappen. Daarnaast kan het een aanvulling zijn op lerarenopleidingen. Tot slot sluit het boek goed aan bij praktijkopleidingen en cursussen van organisaties zoals de RINO Groep, Rutgers expertisecentrum seksualiteit en de beroepsvereniging NVVS.

-----------------------------------------------------------

'Dit boek is een extra steun in de rug is voor alle (aankomende) professionals die hun steentje bijdragen aan goede seksuele gezondheid en seksueel welzijn van mensen, van jong tot oud.'
Marieke van der Plas, directeur Rutgers expertisecentrum seksualiteit

Het taboe doorbreken
Het onderwerp seksuele gezondheid wordt nog vaak vermeden binnen het sociaal domein. Het is een onderwerp dat, ondanks het belang ervan, nog steeds een taboe lijkt te zijn in veel gemeenschappen en professionele settings. Met hun boek ‘Seksueel gezond’ willen Paulien van Haastrecht (cultureel antropoloog) en Ciel Wijsen (sociaal psycholoog) het tij keren. Lees interview >

Presentatie Seksueel gezond
In een handige presentatie leggen de auteurs van Seksueel gezond kort en bondig uit waar dit boek over gaat en hoe je het in je les kunt gebruiken. Bekijk presentatie >

Paulien van Haastrecht is cultureel antropoloog en al vele jaren werkzaam in het veld van de bevordering van (seksuele) gezondheid. Geruime tijd was zij als manager en lid van het managementteam verbonden aan Rutgers. Ook was ze hoofdopleider bij de RINO Groep. Momenteel is zij actief als adviseur, interim-manager en opleider in het domein van gezondheid (preventie, publieke gezondheid) en gelijkheid (emancipatie).

Ciel Wijsen is sociaal psycholoog. Zij heeft een lange loopbaan in het toegepast wetenschappelijk onderzoek doorlopen met als constante factor haar interesse in de reproductieve gezondheid van vrouwen. Ze is werkzaam geweest bij Rutgers als senior onderzoeker, manager onderzoek en lid van het managementteam. Ze geeft onderzoeksles, traint projectmanagement in kennisorganisaties en is coach en adviseur van kenniswerkers.

Het voorwoord is geschreven door Marieke van der Plas, directeur Rutgers expertisecentrum seksualiteit.