Actief met taal

Didactische werkvormen voor het talenonderwijs

2e druk | 2015 | Dieuwke de Coole, Anja Valk
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Actief met taal | Boek + website

9789046904398, 179 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 30,50
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Actief met taal | E-book + website

9789046962855, 179 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 30,50
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

Taalmethodes bieden vaak kant-en-klare lessen waarmee docenten efficiënt en verantwoord aan de leerdoelen kunnen werken. Maar daarnaast blijven docenten behoefte hebben aan werkvormen die ze in kunnen zetten om te reageren op wat er in de klas gebeurt. Hoe laat je die woordenlijst nog een keer de revue passeren? Hoe kun je een ingeslapen klas voor het resterende half uur weer oppeppen? Hoe zet je leerlingen of cursisten wat actiever aan het werk met die leesopdracht?

 

In Actief met taal bieden de auteurs ruim zestig verschillende werkvormen aan die als inspiratiebron voor de (aspirant-)taaldocent kunnen dienen. De werkvormen zijn gerubriceerd en voorzien van labels die de vaardigheid, het taalniveau en de groeperingsvorm aanduiden, zodat een geschikte werkvorm gemakkelijk te vinden is. Ook worden variatiemogelijkheden en didactische tips gegeven.

Met Actief met taal kan iedere taaldocent – beginnend of ervaren en in welke moderne taal dan ook – zijn vakmanschap een nieuwe impuls geven om het onderwijs leuker, dynamischer of efficiënter te maken.

Deze uitgave is alleen als gratis beoordelingsexemplaar te bestellen voor docenten die MVT of NT-2 lessen verzorgen op een 1e of 2e graads lerarenopleiding.

In deze tweede, herziene druk zijn de teksten en voorbeelden geactualiseerd. Met de speciaal voor het mbo geschreven instructie zijn de werkvormen nog beter in te zetten bij vaklessen. Ook wordt er een tabel toegevoegd waarmee de ERK-niveaus gemakkelijk omgezet kunnen worden naar de Meijerink-niveaus.

Dieuwke de Coole is basisschoolleerkracht, onderwijskundige en NT2-docent. Ze is verbonden (geweest) aan de Universiteit van Maastricht en Hogeschool INHolland in Amsterdam, en aan een ROC en een basisschool. Tegenwoordig is zij inspecteur mbo bij de onderwijsinspectie.
Anja Valk is onderwijskundige en taalwetenschapper en leidt met Vita Olijhoek NT2-docent Taalbureau Olijhoek & Valk, dat NT2-les voor volwassenen en trainingen voor NT2-docenten biedt. Daarnaast ontwikkelt zij lesmateriaal en boeken voor taaldocenten. Bij Uitgeverij Coutinho was zij verder co-auteur van Taalprikkels - Korte activiteiten voor elke taalles en Actief met taal in de zaakvakken - Didactische werkvormen voor het basisonderwijs.