Woordenstroom

Werkvormen voor woordenschat

1e druk | 2018 | Lotte Minnema
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Woordenstroom | Boek + website

9789046906088, 107 pagina's
€ 16,95
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Woorden leren gaat niet vanzelf. Een nieuw woord moet ongeveer zeven keer voorbijkomen voordat een cursist het goed kan onthouden. Herhaling van nieuwe woorden is dus essentieel, maar schiet er tijdens de les vaak bij in.


Woordenstroom bevat veertig gevarieerde werkvormen om woorden op een actieve en speelse manier terug te laten komen in de taalles. De werkvormen kunnen gebruikt worden door iedere taaldocent, ongeacht in welke taal, op welk taalniveau, in welk leerjaar en met behulp van welke leergang hij of zij lesgeeft.  De werkvormen betrekken cursisten actief bij het herhalen van woorden, vergen weinig voorbereidingstijd van de docent en zijn gemakkelijk in elke taalles in te passen. Met het overzicht voorin het boek kan makkelijk de juiste werkvorm gezocht worden aan de hand van eigenschappen als de benodigde lestijd en voorbereidingstijd, het ERK-niveau en of de werkvorm zich richt op receptief of productief gebruik van de woorden.

Op de bijbehorende website vind je links en kun je woordkaartjes maken voor een aantal werkvormen.

Woordenstroom is geschreven voor (toekomstige) docenten NT2 en Moderne Vreemde Talen die geïnspireerd willen worden om op een leuke, snelle en afwisselende manier aandacht te besteden aan woordenschat.

Deze uitgave is alleen als gratis beoordelingsexemplaar te bestellen voor docenten die MVT of NT-2 lessen verzorgen op een 1e of 2e graads lerarenopleiding.


 Bekijk hieronder de twee instructiefilmpjes met uitleg over de werkvorm Estafette en The hot seat.

Lotte Minnema geeft les aan anderstaligen bij VU-NT2 in Amsterdam. Ook geeft ze workshops aan docenten en ontwikkelt ze lesmateriaal.

'Een aanwinst op de markt voor werkvormenverzamelingen.' - Levende Talen Magazine, november 2018

'Wat doet u met woordenschatverwerving in de les? Laat u het initiatief om woorden te leren en deze herhalen over aan uw cursisten? Of geeft u een expliciete herhaalopdracht als huiswerk? Geeft u tips voor het leren van woorden? Welke? Wat doet u vervolgens in de les met de huiswerkopdracht? Een toetsje of een leuke oefening? Klassikaal? In groepjes? In tweetallen? Misschien zegt u wel dat u een heel arsenaal aan oefeningen tot uw beschikking heeft. We willen immers niet onderdoen voor onze collega's. Maar je eigen oefeningen en ideeën gaan wel eens vervelen, zelfs als ze succesvol zijn. Je wilt iets nieuws. Hoe welkom is dan het boekje Woordenstroom - Werkvormen voor woordenschatonderwijs? Meer dan 40 oefeningen (of werkvormen) om woordenschat te semantiseren, consolideren en controleren, 40 basisoefeningen met per oefening vele variaties. - Tijdschrift Foco, juni 2019