Arts-Based Research voor het sociaal domein

Op kunsten gebaseerd praktijkgericht onderzoek

1e druk | 2019 | Pim van Heijst, Nico de Vos, Sabrina Keinemans
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Arts-Based Research voor het sociaal domein | Boek

9789046906538, 222 pagina's
€ 27,50
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Arts-Based Research voor het sociaal domein | E-book

9789046968420, 222 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 27,50
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

Arts-Based Research betekent letterlijk: op kunsten gebaseerd onderzoek. Praktijkgericht  Arts-Based Research levert een bijdrage aan het oplossen van concrete vraagstukken in de dagelijkse beroepspraktijk. Juist in het sociaal domein heeft het toegevoegde waarde dit type onderzoek in te zetten omdat deze benadering de ruimte biedt de praktijk in het sociaal domein vanuit een ander perspectief te bekijken en te komen tot activering, ondersteuning, verbinding en participatie.

In Arts-Based Research voor het sociaal domein komen verschillende kunstvormen aan bod. De auteurs laten zien hoe die gebruikt kunnen worden in innovatief praktijkgericht onderzoek in alle fasen van een onderzoeksproject. De uitgave begint met een introductie van Arts-Based Research. Daarin wordt onder andere ingegaan op vraagstukken in het sociaal domein die zich goed lenen voor het werken met kunst in onderzoek. In het kerngedeelte wordt ingegaan op zes varianten van Arts-Based Research, gekoppeld aan even zo veel kunstvormen: verhalen, muziek, theater, dans, beeldende kunst en audiovisuele media.

Dit boek is geschreven voor studenten in het hoger onderwijs die worden opgeleid voor allerlei beroepen in het brede sociaal domein waarbij kunst en onderzoek in de werkpraktijk worden ingezet.

Pim van Heijst is senior onderzoeker bij het  lectoraat Participatie en Stedelijke Ontwikkeling aan de Hogeschool van Utrecht.

Nico de Vos is lector Participatie en Stedelijke Ontwikkeling aan de Hogeschool van Utrecht.

Sabrina Keinemans is lector Sociale Integratie aan Zuyd Hogeschool.

'Er worden zes projecten beschreven op basis van aanpak, doel en onderzoeksvraag, werkwijze, de bevindingen en de kwaliteitsdimensie. Dat laatste houdt hier in dat naast de praktische relevantie, methodische grondigheid en ethische verantwoording ook de esthetische kwaliteit wordt meegewogen. Een prettig boek dat hopelijk wordt opgepikt door de opleidingen sociaal werk. Dat er veel mooie nieuwe projecten uit voort mogen komen!' - Vakblad Sociaal Werk, augustus 2020

'Het boek verschaft een goed inzicht hoe arts-based research concreet in zijn werk gaat, met alle plussen en minnen die daarbij horen. [...] Juist arts kunnen een prima nieuwe ingang vormen voor leerlingen in moeilijke leer- en opvoedingssituaties. Inspirerend!' - TIB, Tijdschrift Intern Begeleiders - november 2019