Contact maken in de wereld van drang en dwang

Handboek voor sociale professionals

1e druk | 2018 | Thomas Noordink, Niek Maassen, Jeroen Otten
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Contact maken in de wereld van drang en dwang | Boek + website

9789046906071, 183 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 25,95
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Contact maken in de wereld van drang en dwang | Code voor website

9789046964439 Onbeperkt toegang tot website
€ 8,50
  • Direct toegang tot het online studiemateriaal

Let op: Hiermee koop je toegang tot het online studiemateriaal. Deze bestelling bevat geen boek. Wil je ook het boek bestellen? Kies dan voor "Boek + website" of "E-book + website"

Contact maken in de wereld van drang en dwang | E-book

9789046964422, 183 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 25,95
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

Nu mensen meer verantwoordelijk worden gemaakt om zelf hun problemen op te lossen, al dan niet met behulp van hun sociale netwerk, zullen sociaal werkers en andere sociale professionals vaker ingeschakeld worden bij onvrijwillige hulpverlening: het bieden van ondersteuning aan personen of gezinnen die daar zelf niet om hebben gevraagd. Hoe voer je als sociaal werker een gesprek met iemand die er niet voor kiest om met jou te praten?

Dit boek beschrijft de dagelijkse praktijk vanuit het proces en het perspectief van de sociaal werker: omgevingsgericht, dichtbij de cliënt en diens netwerk, handelend vanuit het bevorderen van eigen kracht, zelfredzaamheid en wederkerigheid en gebruikmakend van gereedschappen die ingezet kunnen worden bij dwang en drang. De centrale taak is om te zorgen voor werkelijk contact met de cliënt.

Dit boek is geschreven voor studenten van de opleidingen Social Work, MWD, SPH, CMV,Pedagogiek en TP. 

Thomas Noordink is orthopedagoog en docent psychosociale hulpverlening bij de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Thomas geeft onderwijs in onvrijwillige hulpverlening. Hij werkte als jeugdhulpverlener binnen zowel een outreachende- als een residentiële sector en werkte jaren als gedragsdeskundige bij Bureau Jeugdzorg en Jeugdbescherming Gelderland. Met name binnen deze laatste functie ontwikkelde hij specifieke affiniteit met drang en dwanghulp.

Niek Maassen is docent en onderwijsontwikkelaar aan de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Als maatschappelijk werker bekleedde hij functies in diverse zorginstellingen, waaronder tbs-kliniek, verslavingsreclassering en jeugdbescherming. Tijdens zijn carrière volgde Niek tal van opleidingen en cursussen op het gebied van coaching. Niek is ook expert op het gebied van agressieregulatie en -hantering.

Jeroen Otten is docent psychologie en schrijfvaardigheid bij de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de HAN. Hij werkte jarenlang bij William R. Miller in Albuquerque in de Verenigde Staten en later in de Nederlandse verslavingszorg (Trimbosinstituut, Jellinek, IrisZorg). Jeroen schreef onder meer boeken over kortdurende hulpverlening bij alcoholproblemen, straathoekwerk, schrijfvaardigheid in de zorg en de relatie tussen hersenen en geest.

"Dit gemakkelijk leesbare en daarmee toegankelijke boek, neemt de lezer mee in de dagelijkse praktijk van de sociaal werker, die op verschillende wijze te maken krijgt met cliënten die daar zelf niet om hebben gevraagd. [...] Auteurs slagen erin om de verschillende methodieken te integreren en concrete activiteiten te beschrijven, die voor hulpverleners bruikbaar zijn. [...] Kortom, de auteurs, alle drie docent op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, slagen erin de hulpverlening binnen het drang- en dwangkader op een overzichtelijke en begrijpelijke wijze in beeld te brengen. Het boek bevat een gedegen theoretisch kader van waaruit tal van praktische en bruikbare tips zijn geformuleerd, die voor zowel studenten als professionals van grote waarde zijn." - Vakblad Sociaal Werk, februari 2019