Interculturele communicatie in de NT2-les

1e druk | 2018 | Annemarie Nuwenhoud
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Interculturele communicatie in de NT2-les | Boek + website

9789046906262, 116 pagina's
€ 20,50
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Van NT2-docenten wordt verwacht dat zij over de juiste kennis, vaardigheden en houding beschikken om goed te kunnen functioneren in een cultureel diverse omgeving. Interculturele communicatie in de NT2-les helpt docenten om samen met hun cursisten interculturele competentie te ontwikkelen.


Dit boek behandelt op praktische wijze vele aspecten van interculturele communicatie in de NT2-les. Ieder hoofdstuk begint met een Vlaamse en een Nederlandse casus waarin sprake is van een situatie die veel blootlegt over culturele waarden en interculturele communicatie. In de theoretische toelichting van de casussen worden vervolgens de verschillende manieren belicht waarop culturele diversiteit een rol kan spelen in het NT2-onderwijs. Hierna volgen reflectieopdrachten die docenten uitdagen om zich bewust te worden van hun eigen waarden en houding. Ieder hoofdstuk sluit af met praktische suggesties om samen met cursisten bewustwording te stimuleren en kennis en ervaringen te delen. Bij dit boek hoort een website met nuttige links en formulieren voor het plannen van verder leren in de praktijk, individueel en met het team.

Interculturele communicatie in de NT2-les is geschikt voor (toekomstige) NT2-docenten in Nederland en Vlaanderen die meer willen weten over hoe ze aan hun kennis, houding en vaardigheden kunnen werken op het gebied van interculturele communicatie. Het boek is ook nuttig voor andere betrokkenen in het NT2-werkveld die regelmatig contact hebben met volwassen tweedetaalleerders.

Deze uitgave is alleen als gratis beoordelingsexemplaar te bestellen voor docenten die lesgeven op een lerarenopleiding NT2.

Annemarie Nuwenhoud is zelfstandig NT2-docent, -adviseur en -docenttrainer. Ook is ze redacteur van het NT2-tijdschrift Les.

'Het boek is zeer boeiend, leest als een trein en is als ‘praktisch hulpboek’ zeer onderhoudend. Duidelijk is dat de auteur heel veel uit eigen ervaring als NT2-docent put en mede daardoor zeer goed op de hoogte is van wat er in de lessen gebeurt. Nuwenhoud komt ook theoretisch zeer beslagen ten ijs en noemt en bespreekt veel zinnige bronnen. Zij weet die theorie steeds op een dusdanige manier aan de praktijk van alledag te koppelen, dat voor lezers steeds snel inzichtelijk wordt, wat zij zelf aan die theorie voor hun praktisch handelen in de lessen hebben. Het  boek is een absolute aanrader voor iedereen die als docent, als leidinggevende of als beleidsmaker met NT2-onderwijs te maken heeft.' Remidiaal, december 2018