Professionele autonomie in sociaal werk

Een model voor verantwoord handelen

1e druk | 2022 | Jurja Steenmeijer
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Professionele autonomie in sociaal werk | Boek + website

9789046907658, 240 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 25,95
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Professionele autonomie in sociaal werk | E-book + website

9789046969649, 240 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 25,95
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

 

Let op: Dit e-book lees je via Bookshelf

Sociaal werkers hebben tijdens het werk de ruimte om af te stemmen op de mensen met wie ze werken om ze zo tot hun recht te laten komen. Ze hebben echter ook te maken met kaders zoals wetgeving, beleid en professionele standaarden voor het beoordelen, beslissen en handelen. Hoe ga je op autonome en verantwoordelijke wijze om met de kaders waarbinnen elke sociaal professional zich moet bewegen? Professionele autonomie in sociaal werk brengt de kaders, regels, richtlijnen en het beleid in kaart waarbinnen (toekomstige) sociaal werkers hun werk verantwoord, zorgvuldig en autonoom kunnen uitoefenen.


Professionele autonomie in sociaal werk
leert de sociaal werker om de eigen werkwijze goed te onderbouwen. Het boek introduceert een model met handelingskaders en een handig toepasbaar schema. De kaders helpen sociaal werkers om weloverwogen gebruik te maken van de ruimte die zij hebben om onafhankelijk te werken. De auteur laat zien hoe professionals de kaders op praktische wijze kunnen inzetten en maakt hierbij gebruik van veelvoorkomende situaties en dilemma’s. In het boek is bovendien de beroepscode voor sociaal werkers verwerkt, die sinds januari 2022 van kracht is en waarvan de auteur de tekst heeft geschreven.

Dit boek is geschreven voor studenten van de hogere sociale studies. Daarnaast is het ook geschikt voor professionals die zich via nascholing verder willen ontwikkelen.

Voor de Coutinho Festivalweken schreef Jurja Steenmeijer een whitepaper: Professionele autonomie in sociaal werk.

Bekijk hier het webinar met Jurja Steenmeijer over haar boek Professionele autonomie in sociaal werk (55.34 min.) :


Jurja Steenmeijer is sociaal werker en ethicus. Ze werkt als beleidsmedewerker voor beroepsvereniging BPSW en verzorgt trainingen beroepsethiek in de jeugdzorg en sociaal werk.

"De auteur is sociaal werker én ethicus, een boeiende combinatie die mooi in dit boek tot uitdrukking komt. (...) Het boek is goed leesbaar, compleet en heeft online opdrachten en reflectievragen om met dit materiaal aan het werk te gaan. DIt boek is zeker een aanrader voor studenten en professionals die zich verder willen professionaliseren." Vakblad Sociaal Werk, recensent Marianne Lenkhoff, oktober 2023