Samen werken aan schoolsucces

School en ouders in het vo en mbo

1e druk | 2014 | Mariëtte Lusse, Annette Diender
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Samen werken aan schoolsucces | Boek + website

9789046904282, 224 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 27,95
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Betrokkenheid van ouders bij de schoolloopbaan van hun kind en samenwerking tussen school en ouders dragen bij aan schoolsucces. Maar hoe geef je dit vorm en hoe zorg je daarbij voor de balans tussen de regie van de leerling en de steun van de ouders? Samenwerken aan schoolsucces is het eerste boek dat daar specifiek voor het voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroeps onderwijs (mbo) op ingaat en een gedegen aanpak biedt.


Deel A van Samenwerken aan schoolsucces biedt de onderbouwing (het ‘waarom’) voor het optimaliseren van ouderbetrokkenheid. Het bevat inzichten van actueel onderzoek en geeft de dagelijkse praktijk op scholen in vo en mbo weer. Samen leidt dit tot tien in de praktijk geteste succesfactoren voor het verbeteren van de samenwerking tussen school en ouders. Deel B (het ‘hoe’) geeft vele handvatten voor het vormgeven van die samenwerking in de vorm van praktijkinterventies zoals het voeren van kennismakingsgesprekken of interactief huiswerk.

Op de website staan hulpdocumenten, waaronder de printversies van de tien succesfactoren en quick scans, en links naar nuttige websites.

Het boek is geschreven voor sociale opleidingen en voor scholen in het vo en mbo.

Mariëtte Lusse leidt als lector bij Hogeschool Rotterdam onderzoek rond het thema ‘ouders’. Zij promoveerde op het onderzoek waarop dit boek is gebaseerd. Annette Diender werkt als zelfstandig ondernemer met scholen en schoolbesturen in vo en mbo aan het verbeteren van het contact met ouders. Zij heeft de in dit boek besproken aanpak op scholen geïmplementeerd.
In de ‘Meet the parents’-tent van de Landelijke Ouderraad op de LOBLands bijeenkomst van 30 oktober 2014 vond de boekpresentatie van Marriëtte Lusse en Annette Diender plaats. Het eerste exemplaar van hun nieuwe boek Samen werken aan schoolsucces, school en ouders in het vo en mbo werd door Peter Heerschop aan de dames zelf uitgereikt. Het boek geeft veel praktische handreikingen om met ouderbetrokkenheid aan de slag te gaan en is daarom interessant voor iedereen die ouders meer wil betrekken bij de school en loopbaanoriëntatie van hun kind. Ouders kunnen hun school, de medezeggenschapsraad en de ouderraad hierop attenderen.