Spelend leren en ontdekken

Handboek drama voor het basisonderwijs

1e druk | 2016 | Etje Heijdanus-de Boer, Anouk van Nunen, Hans Boekel, Diane Carp, Petra van der Veer-Borneman
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Spelend leren en ontdekken | Boek + website

9789046905074, 278 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 35,95
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • Binnen 3 - 4 werkdagen geleverd

Spelend leren en ontdekken | Code voor website

9789046963500 Onbeperkt toegang tot website
€ 12,50
  • Direct toegang tot het online studiemateriaal

!Let op: Hiermee koop je toegang tot het online studiemateriaal. Deze bestelling bevat geen boek. Wil je ook het boek bestellen? Kies dan voor "Boek + website" of "E-book + website"

Spelend leren en ontdekken | E-book + website

9789046963449, 278 pagina's Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€ 35,95
  • Direct toegang tot het studiemateriaal
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken

Drama is een vast onderdeel van de Kennisbasis. Maar hoe geef je inspirerende dramalessen in het primair onderwijs? Zélf plezier hebben in drama is daarbij de eerste stap. Spelend leren en ontdekken biedt leerkrachten (in spe) actuele vaardigheden voor het inzetten van drama als activiteit, middel én doel. De gebruiker leert met theoretische en praktische inzichten een appel te doen op de natuurlijke aanleg voor drama en de creatieve ontwikkeling van ieder kind. In januari 2022 verschijnt de tweede herziene druk van Spelend leren en ontdekken. Benieuwd wat er gaat veranderen? Klik dan hier.

 

In het eerste deel van Spelend leren en ontdekken worden de algemene methodische en didactische theorie behandeld. In het tweede deel slaat het handboek een brug naar de lespraktijk met vele direct toepasbare handreikingen, zoals creatieve ontwikkeling, voorlezen en het organiseren van drama-activiteiten. Onderwerpen als 21e-eeuwse vaardigheden, culturele competenties, de ontwikkelingspsychologie van kinderen en de samenwerking met leergebieden als taal, geschiedenis en cultuureducatie maken dit boek een compleet en eigentijds naslagwerk. De koppeling tussen theorie en praktijk helpt studenten om zich systematisch en met plezier te bekwamen in het geven van dramalessen, zodat zij leerlingen al spelend kunnen laten leren en ontdekken.

De bijbehorende website bevat video’s, lesvoorbereidingsformulieren, bronnen voor verdieping en docentenmateriaal.

Spelend leren en ontdekken is hét inspirerende handboek voor pabostudenten, studenten aan de docentenopleiding drama en leerkrachten in het basisonderwijs.

Lees hier het visiedocument Drama van de BDD in het kader van Curriculem.nu voor o.a. het primair onderwijs.

 

Voor docenten is er gratis docentenmateriaal beschikbaar, als zij het boek Spelend leren en ontdekken als verplichte literatuur voor hun studenten voorschrijven.

Dit materiaal bestaat uit een docentenhandleiding en een handreiking voor het toetsen van drama op de pabo.

Docentenmateriaal aanvragen

Etje Heijdanus-de Boer was en Anouk van Nunen is docent dans en drama bij de Hogeschool InHolland. Beide auteurs zijn medeopstellers van de Kennisbasis Dans en Drama en schreven eerder DANS! Hans Boekel is docent drama en werkt als communicatieacteur en verzorgt nascholing van leerkrachten, Diane Carp is dramadocent en werkt als opleider/onderzoeker bij de master Kunsteducatie in Amsterdam en Petra van der Veer is docent cultuureducatie en drama bij de Marnix Academie.

'Drama wordt in dit boek opgevat als activiteit, middel en doel. Voor het onderwijs vormt drama een belangrijke bijdrage aan het verwerven van 21e-eeuwse vaardigheden, culturele competenties en een integrale insteek voor de leergebieden op de basisschool. Drama voegt zo een essentieel aspect toe aan de kerndoelen van de basisschool. Doe er meer mee, zou ik zeggen. Aanbevolen. - Zorg Primair, 02.2017

‘Heel duidelijk, praktisch en overzichtelijk boek. De website is echt een prachtige aanvulling met beeldmateriaal en extra informatie. Het boek en het bijbehorende materiaal zorgen ervoor dat studenten naast de lessen aanvullende informatie vinden die ze direct in kunnen zetten in hun stage. Daarnaast biedt het boek en het aanvullende materiaal prachtige onderbouwing voor de keuzes die studenten in de toetsopdracht moeten verantwoorden.’ – docente Marnix Academie, 7 december 2017