Keuvelend naar een betere cliëntrelatie

Keuvelend een warme samenwerkingsrelatie opbouwen met cliënten. Coach, docent en onderzoeker Greet Demesmaeker (AP Hogeschool) schreef een boek hoe je dit kunt bewerkstelligen en ontwikkelde hiervoor het KEUVEL-kader. Waarom is dit kader nodig? En hoe kunnen de inzichten in het boek worden toegepast? 

Keuvelen, hoe doe dat je dat precies?
Keuvelen is gezellig en vertrouwelijk praten met elkaar. Het gaat hierbij om kleine, onverwachte, verrassende, soms bijna niet waarneembare acties of gebaren, zoals een blik in de ogen of een schouderklop. Deze ogenschijnlijk banale en bijna onzichtbare contacten zorgen ervoor dat de ander zich gehoord en gezien weet, dat hij erbij hoort en gewaardeerd wordt. Tijdens deze kleine ontmoetingen worden relatiezaadjes geplant, om verder te ontkiemen en te groeien.

Waarom moeten hulpverleners meer keuvelen?
Hulpverleners houden hun cliënten vaak op een professionele afstand. Die dualiteit tussen afstand en nabijheid zit ingebakken in de professionele ondersteuningsrelatie. Enerzijds ga je een persoonlijk engagement aan, met jezelf als tool. Anderzijds bestaat deze relatie alleen vanuit een professioneel oogpunt en bovendien is ze eindig.

Om een evenwichtige vertrouwensrelatie te creëren, moet ook de hulpverlener zich tonen als mens, met eigen zekerheden, twijfels, krachten en kwetsbaarheden. Pas dan wordt de relatie niet herleid tot de kille, alwetende expert die de kwetsbare mens overvleugelt. Je gaat een relatie aan van mens tot mens. Immers, je bent eerst mens, dan pas hulpverlener.

Kost dat keuvelen niet veel tijd?
Ik krijg vaak de opmerking dat men geen tijd heeft om relationeel te werken. Echter, een relatie aangaan vraagt geen extra tijd, het is een attitude.

Wat is het KEUVEL-kader?
Om hulpverleners te ondersteunen, ontwikkelde ik het KEUVEL-kader, gebaseerd op eigen ervaringen en literatuurstudie. Het is een leidraad om met de nodige expertise een warme relatie aan te gaan. Of nog beter: een leidraad om ‘deskundig te keuvelen’.

Het KEUVEL-kader bevat de bouwstenen voor een relationele en nabije basishouding: Kracht en kwetsbaarheid als kunst, Eigen regie vanuit een empowerende houding, Uitnodigend en uniek, Veiligheid en verbinding vanuit vertrouwen, Empathie vanuit echtheid, Liefdevol door een luisterende houding.

Hoe helpt Praktijkboek relationeel werken (aankomende) professionals in hun dagelijks werk?
Het boek biedt een actueel en praktisch kader voor elke hulpverlener dat het aangaan van een persoonlijk-professionele relatie vooropstelt in het hulpverlenen. Het boek biedt een aanvulling op eerdere boeken die zich richten op het relationeel handelen en geeft taal aan wat je voor iemand kunt betekenen, meer nog dan wat je voor iemand kunt doen. Er worden woorden gegeven aan de manier waarop men verbondenheid creëert met de ander.

Ter aanvulling en verdieping is een uitgebreid online platform beschikbaar, dat bestaat uit reflectievragen, beeldmateriaal en oefeningen. Ook wordt een printbaar bestand van het KEUVEL-kaartspel aangereikt. Dit is een reflectietool dat zowel individueel als in teamverband gebruikt kan worden.

-------------------------------------------------------------------------------------

'Het boek daagt studenten uit om naar een diepere dimensie te gaan, daar waar het allemaal om draait: de relatie.'

Docent Maite Mallentjer (AP Hogeschool) hanteert Praktijkboek relationeel werken in zorg en welzijn als basis in de opleiding Toegepaste Gerontologie. Hoe gebruikt ze het in haar lessen? En wat is volgens haar de meerwaarde ervan? Lees interview >


Praktijkboek relationeel werken in zorg en welzijn
Het KEUVEL-kader als leidraad
1e druk | 2023 | Greet Demesmaeker

Info & (docent)exemplaar >