Praktijkboek relationeel werken in zorg en welzijn
Het KEUVEL-kader als leidraad
1e druk | 2023 | Greet DemesmaekerProfessionals in zorg en welzijn gaan een relatie aan met mensen die behoefte hebben aan ondersteuning. In deze relatie worden hulp- of zorgvragers vaak op professionele afstand gehouden. Talloze onderzoeken wijzen echter uit dat de kans op een geslaagd begeleidingstraject groter is als er sprake is van een nabije persoonlijk-professionele relatie. Het Praktijkboek relationeel werken in zorg en welzijn biedt praktische en concrete handvatten om op een gelijkwaardige basis een relatie aan te gaan met de hulp- of zorgvrager. Daartoe introduceert de auteur het KEUVEL-kader: een acroniem voor de bouwstenen die uitnodigen tot een nabije en persoonlijke ontmoeting, van mens tot mens. Door deskundig te ‘keuvelen’ kunnen hulpverleners een vertrouwensband opbouwen.
Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel bevat een theoretische uiteenzetting van relationele mensbeelden en het relationeel werken. Ook worden de benaderingen besproken die samen met de relationele mensbeelden de basis hebben gelegd voor de ontwikkeling van het KEUVEL-kader. In het tweede deel worden de bouwstenen van het KEUVEL-kader verder uitgediept: ‘Kracht en kwetsbaarheid als kunst’, ‘Eigen regie vanuit een empowerende houding’, ‘Uitnodigend en uniek’, ‘Veiligheid en vertrouwen vanuit verbinding’, ‘Empathie vanuit echtheid’ en ‘Liefdevol door een luisterende houding’. De bouwstenen worden gekoppeld aan praktijkervaringen uit de brede sector van zorg en welzijn. Deel drie schetst reflectie als hefboom voor relationeel werken en persoonlijk-professionele nabijheid. Ten slotte wordt een overzicht gegeven van een aantal actuele kaders en methodieken die de relatie als uitgangspunt nemen.
Online studiemateriaal
Bij dit boek hoort online studiemateriaal dat bestaat uit reflectievragen, beeldmateriaal en oefeningen. Ook wordt een printbaar bestand van het KEUVEL-kaartspel aangereikt als gespreksinstrument om te reflecteren op relationeel werken.
Voor wie
Het Praktijkboek relationeel werken in zorg en welzijn is geschreven voor studenten van de hbo-opleidingen Social Work, Toegepaste Psychologie, (Ortho)pedagogiek en Onderwijskunde. Het sluit ook aan bij andere bachelor- en masteropleidingen in zorg, welzijn en onderwijs. Tot slot is het boek geschikt voor professionals in elke sector waarbij het aangaan van een relatie vooropstaat.
---------------------------------------------------------------------------
'Mooi boek. Barmhartig en overstijgend!'
Docent Windesheim
Interview met Greet Demesmaeker
Wat is keuvelen precies? En waarom moeten hulpverleners dat meer doen? We vroegen het auteur Greet Demesmaeker. Lees interview >
Ervaringen van docent Maite
'Het boek daagt studenten uit om naar een diepere dimensie te gaan, daar waar het allemaal om draait: de relatie.' Docent Maite Mallentjer (AP Hogeschool) gebruikt Praktijkboek relationeel werken in zorg en welzijn als basis in de opleiding Toegepaste Gerontologie. Hoe gebruikt ze het in haar lessen? En wat is volgens haar de meerwaarde ervan? Lees interview >
Greet Demesmaeker heeft een master Special Educational Needs, is praktijkgericht orthopedagoog en geeft bijscholing aan professionals in een relatiegericht beroep en een breder publiek. Als professioneel (wandel)coach en rouw- en verliesconsulent ondersteunt zij mensen in hun zoektocht naar een kwaliteitsvol en waardengericht leven, met bijzondere aandacht voor personen in een kwetsbare positie. Sinds 2008 is ze als lector en onderzoeker verbonden aan de bacheloropleiding Orthopedagogie van de AP Hogeschool Antwerpen. Daarvoor werkte ze 21 jaar in de zorg- en welzijnssector, zowel met personen met een handicap als in de jeugdhulpverlening.
“Wat is een goede balans tussen nabijheid en afstand? Hoe dichtbij mag je komen bij hulpvragers? Wat kan je delen, wat niet? Deze vragen blijven om een duidelijk antwoord vragen. Net daarom schreef ze het praktijkboek “relationeel werken in zorg en welzijn”. Via het boek biedt Greet Demesmaeker een leidraad aan om als hulpverlener een persoonlijk-professionele relatie aan te gaan en te vertrekken vanuit een nabije en persoonlijke ontmoeting. […] Het boek biedt een actueel en praktisch kader voor elke hulpverlener die het aangaan van een professionele relatie vooropstelt in het hulpverlenen.”
Agorawebzine, 2 mei 2023