[Q&A] Herziening De brede basis van het sociaal werk: dit is er veranderd

Sociaal werkers worden geconfronteerd met individuele, sociale en maatschappelijke vraagstukken. Deze vraagstukken hebben een gemeenschappelijke basis die in de waan van de dag nog wel eens uit het oog wordt verloren. De brede basis van het sociaal werk brengt deze basis op diepgaande én overzichtelijke manier in beeld. Het boek is onlangs compleet herzien en geactualiseerd: een mooie gelegenheid om de auteurs wat vragen te stellen!

Allereerst: Kunnen jullie uitleggen waar het boek over gaat? 
Dit boek gaat over al die sociaal werkers die als duizendpoten actief zijn in de samenleving. In verschillende functies en contexten werken zij met cliënten, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en actieve burgers. We brengen de kern en de onderliggende brede basis van het sociaal werk in beeld. Dit proberen we op een toegankelijke, diepgaande en overzichtelijke manier te doen. 

De indeling is gebaseerd op de klassieke methoden van het sociaal werk: social casework, social group work en community development. Daarmee doen we recht aan zowel de veelkleurigheid als de eenheid in methoden en praktijk van het sociaal werk. Het boek is daarmee uitermate geschikt voor de verschillende uitstroomprofielen sociaal werk in het hoger onderwijs.

Waarom moest dit boek er komen?
Sociaal werkers worden elke dag geconfronteerd met individuele, sociale en maatschappelijke vraagstukken. Hun werk is uitdagend en complex, en vindt vaak plaats in verschillende functies en verschillende contexten. Soms dreigt het zicht op de gemeenschappelijke basis van het sociaal werk daarbij verloren te gaan.

Daarom is het belangrijk dat sociaal werkers goed worden opgeleid en af en toe weer teruggaan naar die basis. Dit boek heeft aandacht voor de veelkleurigheid van sociaal werk en draagt nadrukkelijk bij aan een krachtige beroepsidentiteit, een sterke positie van het beroep en de kwaliteit van het dagelijkse werk. 

Het boek is recent herzien. Kunnen jullie aangeven waarin deze druk verschilt van de vorige editie? 
Een kracht van sociaal werk is onmiskenbaar dat het zich bewust is van en openstaat voor nieuwe vraagstukken, noden, ontwikkelingen en urgente kwesties. Sociaal werk is altijd aan verandering onderhevig. In deze vernieuwde editie staan we daarom uitgebreid stil bij enkele actuele en urgente maatschappelijke thema’s. 

Een mooi voorbeeld daarvan is de recente aandacht voor klimaatverandering en de rol van sociaal werk daarbij. Ook hebben we een nieuw hoofdstuk toegevoegd over de rol van het sociaal werk bij preventie in beleid en uitvoering, en wat dat betekent voor het samenspel met de gezondheidszorg. Samen met nieuwe hoofdstukken over het ‘bouwen aan samenleven’ en de ‘sociale basis’, heeft dat geleid tot een geheel vernieuwd deel IV over ‘Werken in de samenleving’. 

Tot slot is ook een nieuw hoofdstuk opgenomen waarin we ingaan op het belang van oordeels- en besluitvorming in het sociaal werk. In deze oordeels- en besluitvorming speelt niet alleen het directe contact van sociale professionals met burgers een rol, maar ook de verhouding met collega’s, de organisatie en de samenleving als geheel.

Interessant! Kunnen jullie een voorbeeld geven van welke rol het sociaal werk kan spelen bij het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering?
De klimaatcrisis dringt onvermijdelijk in alle aspecten van het dagelijks leven van mensen door. Simpelweg omdat mensen ermee bezig zijn, zich er zorgen over maken, of omdat ze er heel concreet de gevolgen van ondervinden. Denk aan energiearmoede of de druk op de woningmarkt door onder andere de stikstofcrisis. 

Sociaal werkers worden hier in hun praktijken mee geconfronteerd én kunnen hier een betekenisvolle rol in spelen, zowel door het tonen van betrokkenheid als door concrete acties. In ons boek werken we uit hoe je dit als sociaal werker doet, bijvoorbeeld door met bewoners te werken aan klimaatbewustzijn, aan het ondersteunen van bewonersinitiatieven, en aan het opbouwen van professionele en vrijwillige ondersteuning bij verduurzaming van buurten en dorpen.


Sociaal werkers zijn als duizendpoten actief in de samenleving. In verschillende functies en organisatorische contexten werken ze samen met cliënten, professionals, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en actieve burgers. Ze worden geconfronteerd met individuele, sociale en maatschappelijke vraagstukken. Het zicht op de gemeenschappelijke basis van sociaal werk dreigt zo soms verloren te gaan. De brede basis van het sociaal werk brengt deze basis op diepgaande én overzichtelijke manier in beeld. In deze vernieuwde editie krijgen actuele en urgente maatschappelijke thema’s zoals preventie, klimaat, sociale basis en professionele besluitvorming uitvoerig aandacht.

 Vraag een (gratis docent)exemplaar aan >