Aret runt Tekstboek

Basiscursus Zweeds A1-A2

1st edition | 2020 | Ellen de Bot, Elsa Kleine
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Aret runt Tekstboek | Boek + website

9789046907009, 311 pages Onbeperkt toegang tot website
€44.95
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Zweden is een populaire vakantiebestemming. Ook kiezen steeds meer mensen ervoor om in Zweden te gaan wonen. Met de frisse, communicatieve cursus Året runt kun je je gemakkelijk verstaanbaar maken in het Zweeds. Deze methode tot en met niveau A2 volgt het verhaal van een Nederlands gezin met twee pubers dat een jaar in Zweden gaat wonen. De familie loopt in haar nieuwe woonplaats tegen allerlei nieuwe, typisch Zweedse situaties aan. Hierdoor kom je veel te weten over de cultuur en gewoonten van het land. Ondertussen leer je op een speelse manier de Zweedse taal. De nadruk ligt op praktische taaloefeningen, spreektaal en uitspraak.


Het tekstboek bestaat uit 12 lessen, één voor elke maand van het jaar. Elke maand heeft een eigen thema met bijbehorende feestdagen en gebruiken. De dialogen, leesteksten en cultuurkaders zijn daarop afgestemd. Er is ook een oefenboek beschikbaar met extra opdrachten bij de hoofdstukken uit het tekstboek, een grammaticaoverzicht en woordenlijsten. Op de website vind je de audio, aanvullende oefeningen per hoofdstuk en kwartaaltoetsen.

Naast dit tekstboek bestaat de cursus uit een oefenboek, dat apart verkrijgbaar is via onze website.

Året runt is een cursus Zweeds voor volwassenen, die geen voorkennis van de taal vereist. Via niveau A1 brengt de methode je op niveau A2 van het Europees referentiekader (ERK). Het lesmateriaal is zowel geschikt voor klassikaal onderwijs als voor zelfstudie.

Voor docenten die Året runt verplicht voorschrijven is er een docentenhandleiding beschikbaar. Hierin staat meer informatie over de onderdelen van de methode, praktische aanwijzingen per les, didactische achtergronden en tot slot werkvormen en variaties voor het talenonderwijs.

Request teaching material

Ellen de Bot heeft Scandinavische talen en culturen gestudeerd. Ze geeft Zweedse les aan onder meer de Rijksuniversiteit Groningen en aan het Scandinavisch taal instituut Scandinavisch Vertaal- en Informatiebureau. Elsa Kleine studeerde archeologie en Zweeds. Sinds 2010 is ze werkzaam als zelfstandig docent Zweeds en NT2 voor diverse opdrachtgevers.

‘Op de eerste pagina van ieder hoofdstuk worden duidelijk de leerdoelen weergegeven. De 'ordmoln' is een leuke, interactieve manier om het hoofdstuk te beginnen. Door de pictogrammen zijn de verschillende soorten oefeningen of onderdelen makkelijk te herkennen. De oefeningen sluiten vaak aan bij de onderwerpen en/of thema's die in het hoofdstuk behandeld worden. Het boek is mooi vormgegeven en de afbeeldingen maken het plaatje compleet. Je kunt het enthousiasme van de schrijvers proeven!’ – docent Zweeds SVIN, 26 november 2020

'Je zou zonder voorkennis aan Året runt kunnen beginnen. Ze bouwen praktisch op zodat je al snel het geleerde in de praktijk kan omzetten. Het gaat vlot genoeg zodat het, ook als je al een mondje Zweeds praat, niet gaat vervelen. Integendeel! Ik heb me alvast voorgenomen om in 2021 elke maand even tijd te maken om het hoofdstuk in Året runt af te werken.' - Take me to Sweden, december 2020

'De auteurs studeerden Scandinavische talen en culturen aan de RUG. Zij ontwikkelden deze, m.b.t. inhoud en vorm (indeling, afbeeldingen, lay-out) zeer vernieuwende, communicatieve basiscursus Zweeds, die de cursist op een aansprekende wijze en in toegankelijk Nederlands alle passieve en actieve vaardigheden aanbiedt om zich de basis van het Zweeds eigen te maken. Een zeer plezierige en toegankelijke en op diverse doelgroepen toepasbare cursus om kennis te maken met taal, cultuur en inwoners van Zweden. Advies: Goed te combineren met bv. de Van Dale 'Grammatica Zweeds' of 'Uitgesproken Zweeds' (Adrie Meijer).' - NBD Biblion, 13 januari 2021

'Zweeds leren kan met de nieuwe methode Året runt, een cultureel getinte reis. In twaalf delen, opgehangen aan de maanden van het jaar, volgen cursisten de naar Nyköping verhuisde fictieve familie Van Dam. Stapsgewijs wordt kennis opgebouwd en worden de cursisten uitgedaagd deze direct in communicatieve opdrachten te gebruiken. Hoe verder de lessen vorderen hoe meer instructies in het Zweeds staan. Lezen, luisteren, spreken en schrijven komen als taalfuncties aan bod.' - Sverige Kurrien, 2021-2 Het hele artikel kun je hier lezen.