Basisboek legal design

Ontwerpen voor toegankelijk recht

1st edition | 2020 | Ineke van den Berg, Peter van den Heuvel
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Basisboek legal design | Boek + website

9789046906309, 176 pages Onbeperkt toegang tot website
€31.50
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Basisboek legal design | E-book + website

9789046967058, 176 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€31.50
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Legal design is een interdisciplinaire ontwerpaanpak om juridische problemen te voorkomen of op te lossen. Voorbeelden van ontwerpen zijn toegankelijke documenten, laagdrempelige dienstverlening, gebruiksvriendelijke apps en toegankelijke rechtspleging. Het sluit aan bij de rechtsbehoeften van mensen, en het doel is dat de toegang tot recht voor iedereen mogelijk wordt.


Basisboek legal design beschrijft de kernconcepten die van belang zijn bij legal design, zoals inleven in de ander, met andere ogen kijken, ideeën opdoen en uitwerken. Het boek bespreekt verschillende manieren om legal design te benaderen. Ook bevat het tools en methoden waarmee studenten vaardigheden kunnen ontwikkelen om de beschikbare technieken te gebruiken. Het boek maakt de verbinding tussen theorie en praktijk door middel van kleine en omvangrijke juridische cases, vragen en opdrachten. Op de bijbehorende website staan extra opdrachten en design formats.

Basisboek legal design is geschreven voor (hbo-)studenten van juridische opleidingen, zoals HBO-rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). Het is ook zeer geschikt voor studenten van universitaire rechtenstudies en juridische professionals die willen kennismaken met legal design en voor mensen die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met juridische professionals, zoals designers, ict’ers, taalkundigen, psychologen en managers.

Voor Basisboek legal design is een snelstartgids beschikbaar. Deze snelstartgids geeft professionals in het juridisch onderwijs en het juridische werkveld handreikingen om legal design toe te passen in de beroepspraktijk. Samen met de websites www.coutinho.nl/legaldesign en www.basisboeklegaldesign.nl vult de snelstartgids het Basisboek legal design aan.  

Ineke van den Berg is sinds september 2017 lector Toegankelijkheid van het Recht bij InHolland. Ze was daarvoor vanaf 2003 verbonden aan de HU, eerst als docent en sinds 2011 als hoofddocent bij HBO Rechten. Ook werkt ze vanuit haar eigen bedrijf (juridische opleiding en advies).

Peter van den Heuvel is designer en docent/onderzoeker bij het lectoraat Toegankelijkheid van het Recht van Hogeschool InHolland.