Ethiek en Human Resource Management

Morele dilemma’s in de hr-praktijk

1st edition | 2022 | Deirdre Beneken genaamd Kolmer
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Ethiek en Human Resource Management | Boek + website

9789046908457, 182 pages Onbeperkt toegang tot website
€26.95
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Ethiek en Human Resource Management | E-book + website

9789046971932, 182 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€26.95
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Van hr-professionals wordt niet alleen verwacht dat zij zich kritisch en onderzoekend kunnen opstellen. Kunnen nadenken en discussiëren over verschillende morele waarden in ethische kwesties is net zo belangrijk. Morele dilemma’s zijn onderdeel van hun dagelijkse werk. Hr-professionals zijn voortdurend bezig met het afwegen van verschillende belangen en waarden, bijvoorbeeld die van de medewerkers en die van de organisatie.

Ethiek en Human Resource Management helpt (toekomstige) hr-professionals om de ethische uitdagingen in de hr-praktijk te benaderen vanuit verschillende perspectieven en draagt bij aan hun ethische vorming; een praktijkgericht onderwijsboek dat aansluit bij het opleidingsprofiel van LOO-HRM 2020+.

Het boek start met deel 1, dat bestaat uit twee hoofdstukken en een interview over het belang van waardencommunicatie, kritisch denken en meervoudig kijken, denken en handelen. Deel twee bestaat uit zeven hoofdstukken waarin diverse auteurs, elk vanuit een ander perspectief, de aan verandering onderhevige hr-praktijk beschrijven en de daarmee gepaard gaande morele dilemma’s. Zij benoemen, aan de hand van het morele dilemma, verschillende theoretische kaders die hr-professionals kunnen toepassen in de praktijk. Aan bod komen onderwerpen als: de rol van hr-professionals bij werkgeluk en re-integratietrajecten, de betekenis van morele moed voor hr-professionals, het omgaan met de psychologische druk van ethische dilemma’s en de invloed van de verhouding tussen mens en technologie in de organisatie. Ethiek en Human Resource Management past daarbij goed in de huidige tijd waar hr-professionals bezig zijn om diversiteit en inclusie te bevorderen.

In het boek staan opdrachten voor hr-studenten en tips voor het handelen in de hr-praktijk. Op de bijbehorende website staan extra oefeningen, reflectievragen en verdiepende materialen. 

Ethiek en Human Resource Management is geschreven voor studenten van de hbo-bacheloropleiding HRM (voltijd en deeltijd). Het is vooral geschikt voor de latere leerjaren. Daarnaast kan het boek nuttig zijn voor studenten TP (uitstroomprofiel Arbeid, of minor Bestuurskunde), studenten van universitaire opleidingen HRM, studenten van praktijkopleidingen en professionals in de dagelijkse HR-praktijk.

Drs. Robert Boulogne heeft geschiedenis gestudeerd aan de RUU en International Security aan de University of Hull. Na een loopbaanswitch heeft hij diverse hr-beleids en -managementfuncties vervuld binnen de verzekeringssector. Momenteel is Robert adviseur ‘future of work’ bij Achmea en is hij betrokken bij het vormgeven van het werkgeverschap en de cao.

Drs. Laura Detmar is onderzoeker bij het lectoraat Contextueel Veranderen van Hogeschool Leiden. Ze doet onderzoek naar sociale leerprocessen bij veranderprocessen. Daarnaast werkt ze als beleidsadviseur onderzoek bij Hogeschool Leiden. Laura is afgestudeerd aan de Universiteit Leiden op economische en consumentenpsychologie, en sociale en organisatiepsychologie.

Drs. Olof de Graaf is docent op Saxion voor de Academie Mens & Arbeid. Hij heeft jarenlang gewerkt als loopbaanadviseur en trainer bij Arbeidsvoorziening, PAC en Sonneheerdt. Hij heeft zijn filosofiemaster behaald aan Tilburg University gericht op Ethiek in Bedrijf en Organisatie.

Drs. Harm Hilvers is senior docent bij de opleiding Human Resource Management van de Christelijke Hogeschool Ede. Hij is verantwoordelijk voor de programma’s Bedrijfsethiek, Internationaal HR en het afstuderen. Hij heeft Personeel & Arbeid gestudeerd aan de hogeschool waar hij nu werkt en behaalde zijn filosofiemaster aan de Vrije Universiteit.

Drs. Sven Hogervorst is projectleider en beleidsadviseur hr-strategie en integriteit op Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij studeerde Human Resource Management aan Hogeschool Leiden en filosofie aan Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2022 heeft hij zijn filosofiemaster Ethiek in Bedrijf en Organisatie afgerond aan Tilburg University.

Drs. Christel van Neerven was docent HRM bij de opleiding HRM bij Avans Deeltijd. Daarvoor heeft zij bijna 30 jaar HRM-ervaring opgedaan als adviseur, trainer en coach in vooral duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en ziekteverzuim. Momenteel is zij wethouder in de gemeente Goirle.

Drs. Marion Smit is docent-onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam. Haar promotieonderzoek richt zich op de onafhankelijkheid en morele moed van controllers in de publieke sector. Na haar studie Antropologie en Organisatiepsychologie heeft zij gewerkt als managementconsultant, hr-functionaris en hr-professional.

Drs. Ronald Ulrich is lector Contextueel Veranderen aan Hogeschool Leiden en adviseur en partner bij de Galan Groep. Hij heeft een executive master in verandermanagement (Oxford University en HEC). Hij richt zich in zijn onderzoek op complexiteit in veranderprocessen door meervoudig kijken, denken en handelen.

Redacteur:

Dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer (red.) is werkzaam voor Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Ze studeerde pedagogische wetenschappen en promoveerde op de onderwerpen family care en care responsibility. Tussen 2011 en 2020 werkte ze als lector Mantelzorg. Deirdre is gespecialiseerd in philosophy of education. Recente cursussen die ze gevolgd heeft, zijn Moreel Beraad (Utrecht) en Ethical Leadership (Harvard).

Bij dit boek is het Ten geleide geschreven door Prof.dr. Matthijs Bal.