Het verpleegkundig proces

Op weg naar de best passende zorg

1st edition | 2024 | Jelle Reijngoudt, José van Dorst
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Het verpleegkundig proces | Boek + website

9789046908877, 159 pages Onbeperkt toegang tot website
€24.95
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Het verpleegkundig proces | Code voor website

9789046973707 Onbeperkt toegang tot website
€8.50
  • Direct access to your online study materials

 

Note: You are purchasing access to the online material. This order does not include the book. Would you also like to order the book? Select “Book + online study material” or “E-book + online study material”

De gezondheidszorg staat onder druk. Dubbele vergrijzing, schaarste en een toenemende focus op zelfredzaamheid vormen belangrijke uitdagingen voor zorgprofessionals. Door de groeiende druk rijst de vraag of we als verpleegkundigen wel het juiste doen. Doen we niet teveel? Hebben de ingezette interventies het gewenste effect? Wat we daarmee eigenlijk vragen, is: hoe hanteren we het verpleegkundig proces?


Of je nu verpleegkundige bent in het ziekenhuis, in de verslavingszorg of in de gevangenis: het verpleegkundig proces is de basis van jouw handelen. Daarin stel je immers vast welke interventies je gaat inzetten voor welke problemen en waar de interventies toe moeten leiden. In dit boek laten de auteurs zien hoe je het verpleegkundig proces kunt inzetten als middel om te komen tot de best passende zorg voor de zorgvrager. Niet alleen met het oog op de (toekomstige) schaarste, maar juist ook om de kwaliteit van zorg te vergroten door de juiste dingen te doen en de juiste dingen te laten als verpleegkundige.

Het verpleegkundig proces is geschreven vanuit de context van de hedendaagse uitdagingen in de verpleegkunde. De vele praktijkvoorbeelden en casuïstiek maken de toepassing in de praktijk voortdurend zichtbaar. Het boek sluit aan op het nieuwe opleidingsprofiel BN 2030.

Online studiemateriaal
Bij het boek hoort een uitgebreide digitale module waarin studenten het verpleegkundig proces methodisch kunnen doorlopen, toegespitst op de zorgsector waar zij stage (willen) lopen.

Voor wie
Het verpleegkundig proces
is geschikt voor studenten verpleegkunde op mbo- en hbo-niveau en voor werkende verpleegkundigen en managers in de zorg.  

____________________________________________

Artikel:Terug naar de basis van je vak in tijden van schaarste
Het verpleegkundig proces bestaat al járen. Waarom dan toch weer een boek hierover? We gingen in gesprek met Jelle Reijngoudt, auteur van Het verpleegkundig proces. Op weg naar de best passende zorg. Een interview over de veranderende zorg, doen, doen, doen en hervorming teweegbrengen als beroepsgroep in tijden van schaarste. Lees het interview >

Artikel: Met boek terug naar de basis van verpleegkunde
"We zijn al op weg naar een wereld met betere zorg, maar moeten nog grote stappen zetten naar de best passende zorg voor patiënten. Dit boek focust op hoe je die zo efficiënt mogelijk in kunt zetten in tijden van schaarste en tekorten, zoals bij covid.”
Lees artikel Bron >

Podcast: Verhalen uit de zorg
Jelle Reijngoudt en José van Dorst in gesprek met Eric van Roon over Het verpleegkundig proces. Op weg naar de best passende zorg Luister de podcast >

Boekpresentatie
Op woensdag 15 mei 2024 werd Het verpleegkundig proces feestelijk gepresenteerd. De auteurs gaven hun visie op de verpleegkunde/zorg voor de komende jaren en de rol van het verpleegkundig proces hierin en overhandigden het eerste exemplaar aan prof. dr. Marcel Levi (Voorzitter NWO, hoogleraar geneeskunde, internist). Bekijk de presentatie >

 

Het docentenmateriaal bestaat uit een powerpoint voor gebruik in de les en een korte docenthandleiding.

Request teaching material

Jelle Reijngoudt is als docent-onderzoeker verbonden aan Fontys Hogeschool, en is daarnaast verpleegkundige en verplegingswetenschapper.

José van Dorst is wijkverpleegkundige, bestuurslid bij SBW en promovenda aan Maastricht University, waar zij onderzoek doet naar praktijkvariatie rondom de indicatiestelling in de wijkverpleging.