Inleiding in de conversatieanalyse

1st edition | 2003 | Harrie Mazeland
Inleiding in de conversatieanalyse
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Inleiding in de conversatieanalyse | Boek

9789062832903, 288 pages
€35.50
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 3 - 4 business day delivery

Het maatschappelijke leven komt voor een belangrijk deel tot stand door middel van gesprekken. De conversatieanalyse onderzoekt de methoden waarmee gespreksdeelnemers hun interactie organiseren en begrijpelijk maken.

Door stapsgewijs verschillende niveaus van gespreksorganisatie te bespreken, biedt de auteur analytisch inzicht in de methoden die gespreksdeelnemers gebruiken. De nadruk ligt daarbij in eerste instantie op alledaags taalgebruik in informele gesprekken. Maar ook de verschillen met gespreksvoering in professionele situaties en een karakterisering van de methodologie komen aan bod.

Deze inleiding geeft een samenhangend overzicht van de theorievorming in de conversatieanalyse. Door de theorie steeds te illustreren met concrete voorbeelden uit de dagelijkse praktijk slaagt de auteur erin een moeilijk onderwerp helder voor het voetlicht te brengen.

Inleiding in de conversatieanalyse is geschikt voor universitaire studies op het gebied van taal, communicatie, informatie en voorlichting, sociale wetenschappen en bedrijfskunde. Als handboek is het ook geschikt als overzichts- en naslagwerk voor docenten en onderzoekers.

Harrie Mazeland is universitair docent bij de afdeling Taal en Communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.