Meesterlijk schrijven

Vaardig in de juridische praktijk

2nd edition | 2018 | Jacob Eikelboom, Monique de Graaf
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Meesterlijk schrijven | Boek + website

9789046906057, 271 pages Onbeperkt toegang tot website
€33.95
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Meesterlijk schrijven | E-book + website

9789046964460, 271 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€33.95
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Een jurist moet makkelijk en snel diverse teksten kunnen opstellen. Van zakelijke brieven tot overeenkomsten en van adviesbrieven tot beschikkingen. Meesterlijk schrijven is een praktische ondersteuning bij het schrijven van toegankelijke juridische teksten.


Elk hoofdstuk in Meesterlijk schrijven behandelt een bepaalde tekstsoort en heeft steeds dezelfde structuur. Eerst wordt ingegaan op het doel van de tekst. Daarna wordt de opbouw besproken gevolgd door hoe de tekst afgestemd kan worden op de lezer. Een hoofdstuk bevat meerdere voorbeelden en sluit af met een checklist waarmee de student zijn eigen werk kan beoordelen. Dankzij deze methodische opzet wordt stapsgewijs duidelijk hoe een goede tekst in elkaar zit. Verder besteedt het boek aandacht aan veelvoorkomende pijnpunten als spelling, stijl, argumentatie, (APA) bronvermelding en juridische conventies.

Meesterlijk schrijven is bedoeld voor studenten van juridische en bestuurskundige opleidingen als Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), HBO-Rechten en MER. Daarnaast is het boek geschikt als naslagwerk voor professionals binnen overheidsinstellingen.

Bij dit boek hoort een website met extra materiaal. Hierop zijn oefeningen, checklists, formats en extra casuïstiek te vinden.

In deze tweede druk zijn nieuwe voorbeelden opgenomen en komen actuele thema’s als neutraal taalgebruik aan bod. Daarnaast is er een hoofdstuk toegevoegd over het schrijven van zakelijke chatberichten op social media. Het kunnen schrijven op verschillende taalniveaus is verder uitgediept zodat de (aankomend) jurist begrijpelijk leert schrijven voor verschillende doelgroepen.

Jacob Eikelboom en Monique de Graaf studeerden beiden af in de Nederlandse taal- en letterkunde en werken als docenten taalbeheersing bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Jacob Eikelboom is daarnaast co-auteur van het boek Gespreksvoering in de juridische praktijk.

''Praktisch ingericht en goed leesbaar en toepasbaar. Het boek is bij ons voor meerdere juridische schrijfmodulen voorgeschreven. Het heeft een prima niveau voor het hbo.''
Docent-onderzoeker rechten, Saxion Hogeschool

''Met een frisse opmaak, duidelijke teksten en checklists aan het eind van ieder hoofdstuk is dit een boek waar je doorheen vliegt. Het vormt een welkome afleiding van de dikke, taaie pillen waar we ons regelmatig doorheen moeten worstelen.'' Lees de volledige recensie van het Rechtenstudentje >