Rapporteren in opdracht

Project - proces - product

1st edition | 2021 | Elly Straatman
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Rapporteren in opdracht | Boek

9789046907504, 119 pages
€18.95
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Rapporteren in opdracht | E-book

9789046970249, 119 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€18.95
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Tijdens hun studie maken voltijd- en deeltijdstudenten op diverse momenten kennis met de beroepspraktijk van hun opleiding. Ze voeren projecten uit, werken in labs aan praktijkopdrachten, lopen stage en voeren een afstudeeropdracht uit voor een organisatie in het beroepenveld.


Rapporteren in opdracht helpt deze studenten bij het uitvoeren van praktijkopdrachten die uitmonden in een schriftelijk beroepsproduct. Ze doorlopen in dit boek alle fasen van het proces: van de opdrachtverwerving tot het opleveren van het beroepsproduct. Studenten leren schriftelijk rapporteren en maken kennis met vaardigheden die hiervoor nodig zijn, zoals samenwerken, een project managen, overleggen, analyseren, structureren, argumenteren en adviseren.

Rapporteren in opdracht is geschikt voor alle hbo-studenten die in hun opleiding te maken krijgen met adviesopdrachten uit de beroepspraktijk en die individueel of in een mono- of multidisciplinair team in opdrachten, projecten of praktijklabs worden uitgedaagd om aan de slag te gaan met maatschappelijke vraagstukken en organisatorische vraagstukken uit die beroepspraktijk.
Te denken valt aan opleidingen uit het economische domein (integrale veiligheidskunde, bestuurskunde, bedrijfskunde, sociaal-juridische dienstverlening, vastgoed en makelaardij, human resource management, HBO-rechten), opleidingen uit het technische domein (ruimtelijke ontwikkeling, planologie, klimaat en management, stedenbouwkundig ontwerpen, bouwkunde, bouwtechnische bedrijfskunde, civiele techniek, creatieve technologie), opleidingen uit het sociale domein (social work) en bijvoorbeeld studenten HBO-V met belangstelling voor maatschappelijke vraagstukken en beleid op het gebied van gezondheidszorg.

Het boek gaat een studie lang mee. Door de gerichte instructies, checklists en praktische formats is het boek zowel zelfstandig als met ondersteuning door een docent in onderwijsmodules en praktijklabs te gebruiken. Daarnaast kan het functioneren als handboek en naslagwerk, zowel tijdens de studie als in beroepssituaties.

Elly Straatman werkt als hoofddocent, coördinator (opleiding bestuurskunde) en studiecoach bij de Academie Bestuur, Recht & Ruimte van Saxion en bij de Saxion Parttime School. Ze heeft veel communicatieonderwijs ontwikkeld en uitgevoerd en heeft onderwijs gekoppeld aan onderzoek voor verschillende lectoraten van Saxion. Daarnaast coacht ze studenten bij hun communicatieve vaardigheden.

‘Handzaam boekje dat praktische tips geeft bij het schrijven van verslagen, afstudeeropdrachten etc. Helder beschreven en meteen toepasbaar in de praktijk van de studenten.’ – docent pedagogiek Fontys, 18 juni 2021

‘Het is fris en vlot geschreven, de leerdoelen zijn direct gericht op het praktisch werken aan het rapport en de student kan het echt als handvat gebruiken, naast een onderzoek of projectopdracht.’ – docent bestuurskunde NHL Stenden, 7 juni 2021