Pedagogisch onderwijs
Voor de pabo en de eerste- en tweedegraads lerarenopleiding biedt Uitgeverij Coutinho diverse generieke en vakspecifieke uitgaven. We spelen daarbij in op de nieuwste ontwikkelingen in het onderwijs. We actualiseren en verbeteren geregeld onze vertrouwde uitgaven en brengen nieuwe titels uit. Onze uitgaven zijn niet alleen interessant om te gebruiken tijdens de opleiding, maar kunnen ook als naslagwerk dienen als je daadwerkelijk voor de klas staat. Ben je benieuwd welke uitgaven passen bij jouw opleiding? Bekijk dan het onderstaande overzicht.
-
Tekstzinnig e-learning
-
Ondertitel : Kritisch denken, zoeken en schrijven in het hbo
-
Druk : 1e drukVerschijningsjaar : 2024
Tekstzinnig e-learning helpt hbo-studenten door het schrijfproces op een wijze die bij ze past. Tegelijkertijd ervaren ze de voordelen van online werken: geheel zelfstandig, met directe feedback, en de mogelijkheid om zo vaak te oefenen als ze willen. Met korte, interactieve uitleg in teksten en weblectures, aangevuld met talloze opdrachten, wordt het schrijven van zakelijke teksten onderbouwd met bronnen een eitje.
Bekijk product -
-
De pedagogisch sensitieve leraar
-
Ondertitel : Optimale ontwikkeling en welbevinden van leerlingen
-
Druk : 2e drukVerschijningsjaar : 2024
De pedagogisch sensitieve leraar helpt toekomstige en ervaren leraren om hun pedagogisch sensitieve vaardigheden beter in te zetten in de klas.
Bekijk product -
-
Iedereen kan leren schrijven
-
Ondertitel : Schrijfplezier en schrijfvaardigheid in het basisonderwijs
-
Druk : 3e drukVerschijningsjaar : 2024
Schrijven op school is belangrijker dan ooit. Het leert kinderen om zelfstandig te denken en zich uit te drukken. Het intensieve gebruik van digitale media en de opkomst van AI-toepassingen als ChatGPT maken het extra belangrijk dat jongeren schrijfplezier en schrijfvaardigheid ontwikkelen, in nauwe…
Bekijk product -
-
Handboek doeltaaldidactiek
-
Ondertitel : Taalverwerving en doeltaal-leertaal
-
Druk : 1e drukVerschijningsjaar : 2024
Het klinkt zo vanzelfsprekend: de doeltaal gebruiken om leerlingen een vreemde taal effectiever te laten leren. Alleen: werkt het wel zo? Wordt er wel automatisch meer geleerd wanneer de docent de doeltaal inzet? Ja en nee. Het gaat namelijk niet om de kwantiteit van het doeltaalgebruik, maar om de kwaliteit: wanneer de docent de doeltaal bewust en didactisch verantwoord aanwendt, ontstaat er veel leerpotentieel. Handboek doeltaaldidactiek biedt docenten een naslagwerk dat de kern van de tweede-taalverwervingstheorie uiteenzet, aanvult met nieuwe inzichten, en dat geheel koppelt aan het gebruik van de doeltaal als didactisch instrument: doeltaal-leertaal.
Bekijk product -
-
Portaal
-
Ondertitel : Praktische taaldidactiek voor het basisonderwijs
-
Druk : 6e drukVerschijningsjaar : 2024
Taal speelt een cruciale rol in ons leven. We gebruiken taal om te communiceren, onze gevoelens uit te drukken en om greep op de wereld te krijgen. Dit vraagt om goed taalonderwijs op de basisschool. Kinderen leren op school taal te gebruiken en op taal te reflecteren. Hiervoor zijn vaardige leerkrachten nodig die het taalontwikkelingsproces van de leerlingen zorgvuldig volgen en stimuleren. Maar hoe kun je als leerkracht je taalonderwijs zo vormgeven dat je optimaal bijdraagt aan de ontwikkeling van alle leerlingen?
Bekijk product -
-
Het palet van de psychologie
-
Ondertitel : Stromingen en hun toepassingen in hulpverlening en opvoeding
-
Druk : 5e drukVerschijningsjaar : 2024
In Het palet van de psychologie leren (aanstaande) hulpverlenings- en opvoedingsprofessionals met verschillende ‘brillen’ te kijken naar gedragingen, gevoelens en gedachten van mensen. Zo krijgen zij tools in handen om hun werk beter te begrijpen, te interpreteren en vorm te geven.
Bekijk product -
-
De Leescyclus
-
Ondertitel : Kaarten met activiteiten voor doelgericht jeugdliteratuuronderwijs
-
Druk : 1e drukVerschijningsjaar : 2024
Elke docent Nederlands heeft behoefte aan kwalitatief goed lesmateriaal dat eenvoudig is in te zetten. De Leescyclus voorziet hierin en bestaat uit twee kaartensets: een set met lesactiviteiten en een set met verdiepende vragen en stellingen die de basis vormen voor een boekgesprek. De kaarten zijn…
Bekijk product -
-
DANS!
-
Ondertitel : Praktisch handboek voor het basisonderwijs
-
Druk : 3e drukVerschijningsjaar : 2024
Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Dans sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang. Door te dansen zetten ze hun lichaam in als instrument om ideeën, ervaringen en gevoelens vorm te geven. Zo verkennen zij zichzelf, de ander en de wereld. Met DANS! ontdek je de mogelijkheden van dansonderwijs en leer je deze te ontwikkelen en toe te passen in je eigen lessen.
Bekijk product -
-
Praktijkboek lesgeven in het mbo
-
Druk : 1e drukVerschijningsjaar : 2023
Het mbo treedt de laatste jaren steeds meer op de voorgrond. Er is een groeiend tekort aan gekwalificeerde vakmensen, van deskmedewerkers en verplegers tot logistiek medewerkers. Om deze vakmensen op te leiden zijn gekwalificeerde mbo-docenten nodig; docenten die weten waarom ze doen wat ze doen. He…
Bekijk product -
-
Geïntegreerd pedagogisch handelen
-
Ondertitel : In voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs
-
Druk : 2e drukVerschijningsjaar : 2023
Als leraar in het voortgezet en beroepsonderwijs heb je niet alleen (vak)didactische, maar zeker ook goed ontwikkelde pedagogische overtuigingen, kennis en vaardigheden nodig. Uitgangspunt van Geïntegreerd pedagogisch handelen is dat onderwijs een complex proces van communicatie en interpretatie is, waarin het oordelen en handelen van de leraar een cruciale rol speelt.
Bekijk product -