Chinees? 'n Makkie! Deel 3

2nd edition | 2021 | Tin Chau Tsui, Sven Bosch
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Chinees? 'n Makkie! Deel 3 | Boek + website

9789046907818, 268 pages Onbeperkt toegang tot website
€46.95
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

De communicatieve taalmethode Chinees? ’n Makkie! is speciaal ontwikkeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Met behulp van deze cursus maken leerlingen op een actieve manier kennis met het Mandarijn. De methode richt zich op alle vaardigheden. Spreken en luisteren komen uitgebreid aan bod en omdat het leren lezen en schrijven van de karakters een extra uitdaging is, wordt ook daar veel aandacht aan besteed.

 

In deel 1 en 2 van Chinees? 'n Makkie! hebben de leerlingen al uitgebreid kennisgemaakt met de Chinese taal. In deel 3 worden de leerlingen uitgedaagd om hun kennis van het Chinees te vergroten. Bekende karakters worden geleidelijk aan minder ondersteund door het Hanyu Pinyin. Wel wordt de inhoud van deel 1 en 2 regelmatig herhaald, zodat de leerlingen oude en nieuwe kennis kunnen combineren. Er is uitgebreid aandacht voor culturele onderwerpen onder andere ter voorbereiding op het eindexamen. De cursus bevat twee leerroutes. Voor degenen die sneller willen kunnen communiceren in het Chinees zijn extra onderdelen in de lessen opgenomen. Voor wie het Chinees echt ’n makkie moet blijven, vormen de lessen zonder deze onderdelen ook een complete cursus.

De inhoud van de lessen sluit aan bij de belevingswereld van Nederlandse middelbare scholieren. Thema’s die in deel 3 aan bod komen zijn onder andere kunst, feestjes, emotie, sporten en naar China. Elke les bevat een dialoog, nieuwe woorden, culturele en taalkundige informatie en oefeningen. Het boek sluit af met een grammaticakatern en woordenlijsten. In deel 3 is het een gouden combinatie om het boek Chinees getoetst- 250 oefenvragen op weg naar B1 erbij te gebruiken.

Met dit boek maken leerlingen op de middelbare school op een actieve manier kennis met spreek-, lees- en luistervaardigheden van het Chinees. De vier delen van Chinees? ‘n Makkie! bereiden de leerlingen voor op het eindexamen Chinees.

De tweede, herziene druk is een zeer toegankelijke en werkbare methode Chinees geworden. Er is een grammatica katern toegevoegd achterin het boek. De audio fragmenten zijn allemaal opnieuw opgenomen en er zijn nieuwe woorden toegevoegd aan de lessen. Ook bevat elk hoofdstuk een taalwijzer met informatie over de Chinese taal. Op de website is het materiaal voor de snelle route te vinden. Daarnaast wordt aan het eind van elke les verwezen naar de uitgave Chinees getoetst. Met de opgaven uit Chinees getoetst kan de leerling zich gedegen voorbereiden op het eindexamen Chinees.

Het docentenmateriaal bij Chinees? 'n Makkie! deel 3 bestaat uit antwoorden op de vragen in het boek en tips.

Request teaching material

Dr. Tin Chau Tsui is sinoloog en werkt als senior docent Chinees aan Zuyd Hogeschool. In 2004 was hij de eerste docent Chinees in het voortgezet onderwijs in Nederland. Sven Bosch (MA) is sinoloog en verbonden aan Avans Hogeschool als docent Chinees en marketing.

'Chinees? 'n Makkie! deel 3 is een verdere uitbouwing van de delen 1 en 2. Hoofdsamensteller Tin Chau Tsui zet de cursus Chinees voor het voortgezet onderwijs op zijn bekende voor jongeren toegankelijke wijze
voort, met uitbreiding van woordenschat, grammatica en culturele informatie. Ook wordt teruggegrepen op de eerdere delen, door middel van herhaling van oefeningen en integratie van de woordenlijsten uit alle delen. Veel opdrachten sluiten aan bij de richtlijnen van de internationale taalvaardigheidtest die is ontwikkeld door het ministerie van Onderwijs van de Volksrepubliek China. Deze methode om Mandarijn Chinees te leren is ingedeeld rond twaalf thema's die bij de belevingswereld van jongeren aansluiten, zoals naar school gaan, kunst, sporten, sociale media en Chinese ouders. De cursus bevat twee leerroutes, voor degenen die sneller willen kunnen communiceren in het Chinees zijn extra onderdelen opgenomen op de website. Maar deze kun je ook overslaan. Met achterin informatie over de grammatica en woordenlijsten CH-Nl en NL-CH. Hoewel ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs ook bruikbaar voor volwassenen.' - NBD Biblion, 23 juni 2021