Inleiding tot het gregoriaans en de liturgie

2nd edition | 1994 | J. Boogaarts
Inleiding tot het gregoriaans en de liturgie
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Inleiding tot het gregoriaans en de liturgie | Boek

9789062839513, 104 pages
€14.95
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 3 - 4 business day delivery
Na het tweede Vaticaans Concilie (1962-65) is er in de liturgische praktijk van de Rooms-katholieke Kerk grote verandering gekomen. Met het kerklatijn is ook het Gregoriaans in de liturgie nu bijna overal afgeschaft. Desondanks staat het Gregoriaans tegenwoordig volop in de belangstelling – en terecht – het is immers een van de belangrijkste pijlers van de Europese muziekcultuur. Dit grote monument van de christelijke beschaving bereikte in een vervallen en verarmde staat de moderne tijd, maar heeft veel van zijn oorspronkelijke rijkdom herwonnen door het diepgaande musicologische onderzoek, dat vooral is uitgegaan van de Benedictijnen van de abdij van Solesmes in Frankrijk. Zich baserend op de opvattingen van Solesmes geeft de auteur van dit boek een gedegen overzicht van de theoretische en muzikale kenmerken van het Gregoriaans. Omdat het gehele repertoire onlosmakelijk verbonden is met de liturgische vormen, wordt ook een beeld geschetst van de belangrijkste aspecten van de liturgie van de Rooms-katholieke Kerk. Het boek is vooral bedoeld als hulp bij het omgaan met de liturgische zangboeken, zoals die in de loop der jaren door de Benedictijnen van Solesmes zijn uitgegeven maar zal zeker ook een warm onthaal vinden bij iedereen die in deze muziek en liturgie geïnteresseerd is.
J. Boogaarts is wetenschappelijk medewerker aan het instituut voor Muziekwetenschap van de Rijksuniversiteit te Utrecht, en hoofdvakdocent koor directie aan het Koninklijk Conservatorium te 's-Gravenhage.