Kritisch denken & schrijven
Van onderzoeksvraag naar wetenschappelijke tekst
1st edition | 2016 | Francisca Jungslager, Wilma MaljaarsLET OP! In juli 2023 verschijnt een herziene versie van Kritisch denken & schrijven.
Meer informatie over de herziene editie >
Een goede wetenschappelijke tekst kan alleen tot stand komen wanneer je bij elke stap van het schrijfproces kritisch nadenkt. Dat proces begint bij het opstellen van een deugdelijke centrale vraag. Om die vraag te beantwoorden moet je de gelezen literatuur aan een grondige analyse en beoordeling onderwerpen. Ook tijdens het selecteren, structureren en formuleren van je tekst moet je steeds weer doordachte keuzes maken. Hoe doe je dat?
Kritisch denken & schrijven leert je hoe je tot een goede wetenschappelijke tekst, zoals een scriptie, kunt komen. De methode richt zich daarbij zowel op de ontwikkeling van het academisch denkvermogen als op schrijfvaardigheid. Centraal staat het schrijven van een wetenschappelijke tekst op basis van literatuuronderzoek. Er wordt ruim aandacht besteed aan argumentatieanalyse: door een kritische beoordeling van literatuur kun je je eigen onderzoeksvraag op een doordachte en gestructureerde wijze beantwoorden. Ook komen het vergroten van de taalvaardigheid en het proces van herschrijven van de tekst uitgebreid aan bod. Er is bovendien aandacht voor het schrijven van andere wetenschappelijke genres zoals een empirisch onderzoekverslag, literatuurverslag, recensie, betoog, essay en een populairwetenschappelijk artikel.
Dankzij alle oefeningen en de vele voorbeelden is Kritisch denken & schrijven zeer geschikt als studieboek voor het onderwijs in academisch schrijven. Dit boek is ook voor zelfstudie te gebruiken. Op de website staat veel aanvullend studiemateriaal, zoals feedbackformulieren, checklists en DOEN-teksten waarmee je alle stappen van het schrijfproces doorloopt.
Kritisch denken & schrijven is geschikt voor studenten die academische teksten op basis van literatuuronderzoek schrijven. Het boek is ook zeer geschikt voor zelfstudie.
Francisca Jungslager en Wilma Maljaars zijn beiden docent wetenschappelijk schrijven aan de Universiteit van Amsterdam.
De auteurs geven workshops voor mensen die (overwegen om) met Kritisch denken & schrijven (te) werken. Geïnteresseerd? Stuur dan een email naar info@coutinho.nl
‘Zeer goed toepasbaar op de module Wetenschappelijk schrijven. Beste boek op dit gebied.’ – docente Universiteit van Amsterdam, november 2017
‘Heel goed! Prettige indeling, niet te lang, goede uitleg. Omdat de insteek van dit boek vrij breed is, niet alleen op schrijfstijl, maar ook op inhoud en structuur. Dat is heel mooi. Ik ben juist in de colleges meer aandacht gaan besteden aan argumentatie en structuur. Het is echt nuttig voor hbo-masterstudenten, omdat het niet te ingewikkeld is en juist hbo-masterstudenten soms een achterstand hebben doordat ze een gedateerde bachelor hebben’ – docente Christelijke Hogeschool Ede, november 2017
'Concluderend is dit een zeer prettig ogend en leesbaar handboek voor de beginnend en ervaren onderzoeker. Coutinho moet vooral deze lijn doorzetten.' - Mark Beumer, Kleio-Historia. De gehele recensie kunt u hier lezen.