Het palet van de psychologie

Stromingen en hun toepassingen in hulpverlening en opvoeding

5e druk | 2024 | Jakop Rigter
Ben je docent? | Wil je dit studiemateriaal beoordelen voor gebruik in je lessen, of is het al voorgeschreven? Vraag hier direct je docentexemplaar aan.

Het palet van de psychologie | Boek + website

9789046909041, 447 pagina's Onbeperkt toegang tot website
€ 47,95
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 20,-
  • 5% studentenkorting bij aanschaf van minimaal 2 verschillende studieboeken
  • 2 werkdagen levertijd binnen Nederland
  • Op voorraad

Waarom mislukken nieuwsjaarsvoornemens vaak? Hoe kan een vrouw na een avond alcoholvrij bier drinken net zo aangeschoten zijn als haar vrienden? Het antwoord op zulke vragen is vaak te vinden in de toepassing van psychologische theorieën. In Het palet van de psychologie leren (aanstaande) hulpverlenings- en opvoedingsprofessionals met verschillende ‘brillen’ te kijken naar gedragingen, gevoelens en gedachten van mensen. Zo krijgen zij tools in handen om hun werk beter te begrijpen, te interpreteren en vorm te geven.

Het palet van de psychologie wordt al meer dan dertig jaar voorgeschreven in verschillende opleidingen en zou je dus ‘bewezen effectief’ kunnen noemen. Deze vijfde herziene druk is grondig geactualiseerd maar de opzet is ongewijzigd: zeven belangrijke stromingen in de psychologie worden behandeld, namelijk de psychoanalyse, het behaviorisme, de humanistische psychologie, de cognitieve psychologie, de systeemtheorie, de omgevingspsychologie en de biologische psychologie. Van elke stroming komen de geschiedenis, de theoretische begrippen en opvattingen, de recente ontwikkelingen en de toepassingen in hulpverlening en opvoeding aan de orde. De stromingen worden met elkaar vergeleken aan de hand van hun mensbeeld, hoe zij verklaringen bieden voor bepaalde psychische problemen, en de effectiviteit van hun toepassingen in de praktijk. Ook wordt hun verhouding tot het biopsychosociaal model uitgelicht.

Online studiemateriaal
Op de website bij het boek staan interactieve meerkeuzevragen en verschillenden soorten opdrachten, voor zelfcontrole en om te oefenen met de leerstof. Voor docenten is bij elk hoofdstuk een powerpointpresentatie beschikbaar ter ondersteuning van de lespraktijk.

Voor wie
Het palet van de psychologie
is geschreven voor studenten binnen hbo-opleidingen als social work, pedagogiek en verpleegkunde. Het boek kan ook in andere opleidingen en door professionals gebruikt worden.

----------------------------------------------------------------------------------------

'Er is weinig dat meer voldoening geeft dan het begrijpen van het gedrag van mensen inclusief jezelf.'

Praktijkvoorbeelden
Het palet van de psychologie
zit vol aansprekende voorbeelden die de stof verduidelijken en studenten helpen om de stof te onthouden. Bij EMDR gebruikt Jakop Rigter een voorbeeld van gezondheidspsycholoog Iris Vrieling, dat gaat over een 100-jarige man met oorlogstrauma. Lees praktijkvoorbeeld >

Oefeningen voor studenten
Om nog meer grip te krijgen op de stof staan in het boek veel interactieve oefeningen. Bij het hoofdstuk over oplossingsgerichte therapie staan bijvoorbeeld twee oefeningen die studenten met elkaar kunnen doen. Bekijk oefeningen >


In deze herziene druk is de gehele tekst grondig geactualiseerd. Zo hebben ontwikkelingen als mentaliseren, de zelfdeterminatietheorie, EMDR en oplossingsgerichte therapie een plaats gekregen in het boek. Ook is er aandacht voor nieuwe kennis over het veranderen van DNA; in dat kader wordt bijvoorbeeld de CRISPR-methode behandeld. Verder is nieuw in deze druk dat inzichten en werkwijzen uit de psychologische stromingen in korte statements vertaald zijn naar de hulpverlenings- en opvoedingspraktijk.

Docenten die Het palet van de psychologie voorschrijven, kunnen hier docentenmateriaal aanvragen. Dit materiaal bestaat uit powerpointpresentaties en richtantwoorden bij de inzichtsvragen, discussievragen en casuïstiek

Docentenmateriaal aanvragen

Jakop Rigter was als hogeschoolhoofddocent ruim dertig jaar verbonden aan de Faculteit Sociaal Werk & Educatie van De Haagse Hogeschool. Tevens was hij ruim vijftien jaar als senior onderzoeker verbonden aan het lectoraat Jeugd & Opvoeding van dezelfde hogeschool. Eerder schreef hij onder meer Basisboek psychologie, Handboek ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen en (samen met Malou van Hintum) Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen – Een inleiding.