Stotteren

Van theorie naar therapie

3rd edition | 2018 | Mies Bezemer, Jan Bouwen, Coen Winkelman (m.m.v.)
Lecturer or teacher? | Are you interested in using a publication for your course, or already adopted a publication for course use: request a free inspection copy.

Stotteren | Boek + website

9789046906286, 456 pages Onbeperkt toegang tot website
€55.50
  • Orders above € 20,- are free of shipping costs within the Netherlands
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks
  • 2 business day delivery within the Netherlands
  • In stock

Stotteren | Code voor website

9789046967669 Onbeperkt toegang tot website
€18.50
  • Direct access to your online study materials

 

Note: You are purchasing access to the online material. This order does not include the book. Would you also like to order the book? Select “Book + online study material” or “E-book + online study material”

Stotteren | E-book + website

9789046967034, 456 pages Onbeperkt toegang tot het e-book via Bookshelf
€55.50
  • Direct access to your study materials
  • Receive a 5% student discount when purchasing two different textbooks

 

Note: You can only read this e-book via Bookshelf.  

Stotteren is een complexe communicatiestoornis die niet altijd eenvoudig te verklaren of te behandelen is.
Met de juiste diagnose en therapie is vaak een goed resultaat te behalen. In dit boek worden het ontstaan, de ontwikkeling, de diagnose en behandeling van stotteren besproken bij kinderen, jongeren en volwassenen. Naast de theorie over stotteren, staan twee benaderingen centraal: het Erasmus-viercomponentenmodel en het Demands and Capacities Model. De aanbevelingen voor diagnostiek en therapie volgen de Nederlandse Richtlijn Stotteren in de logopedie voor kinderen, adolescenten en volwassenen.

De theorie wordt stap voor stap vertaald naar de praktijk van de logopedist en de logopedist-stottertherapeut. De auteurs geven vele therapiesuggesties en illustreren die met filmpjes, cliëntinformatie, anamneselijsten en heel praktische werkbladen die te downloaden zijn via de website die bij het boek hoort. De talloze voorbeelden van oefeningen ondersteunen de competenties van de therapeut.

Dit boek is geschreven voor studenten en professionals. Voor studenten is het een eerste kennismaking met de  verschillende theoretische inzichten, achtergronden van de theorie en de therapeutische interventies bij stotteren. Voor professionals biedt het boek verdieping en ondersteuning bij het opstellen van cliëntgerichte behandelplannen.

De derde druk van Stotteren is volledig herzien. Er is een duidelijke doorgaande lijn gemaakt tussen de twee benaderingen, van het Demands & Capacities Model naar het  Erasmus 4-componentenmodel. In deze druk zijn de aanbevelingen vanuit de Richtlijn Stotteren op praktische wijze verwerkt. Tot slot is er aandacht  voor  de nieuwste inzichten in theorie en therapie bij de combinatie stotteren-broddelen met aandacht voor ‘mindful spreken’.

Mies Bezemer, Jan Bouwen en Coen Winkelman (red.) hebben jarenlange praktische ervaring als logopedist-stottertherapeut. Ze houden zich ook bezig met onderwijs en met bestuurlijke activiteiten binnen de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS),  de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie (NVST)en de European Clinical Specialization in Fluency Disorders (ECSF).

'Het is duidelijk dat de auteurs kunnen putten uit heel wat praktijkervaring met verschillende leeftijdsgroepen en soorten cliënten. De voorbeelden en dialogen maken het boek vlot leesbaar en doorleeft. ...zowel voor studenten logopedie als voor logopedisten die met stotteren (willen) werken, een boeiend naslagwerk waar je steeds naar kan teruggrijpen. Voor wie gespecialiseerd is in stotteren, bieden het overzicht van verschillende behandelingsstrategieën met voor-en nadelen en het digitaal materiaal zeker een grote meerwaarde.' - Tijdschrift Logopedie, nr. 6 2020, november-december 2020

'De auteurs pretenderen een boek af te leveren dat enerzijds voor studenten een eerste kennismaking kan zijn met de problematiek stotteren en anderzijds voor meer ervaren stottertherapeuten toch nog voldoende verdieping en uitdaging kan bieden om zich verder te professionaliseren. Deze bewering klopt volledig. Het boek biedt inderdaad een mooi en overzichtelijk kader, wat in deze herwerkte versie nog beter gerealiseerd wordt dan in de voorgaande edities. De opbouw van het boek is logischer en meer gestructureerd [...] Zoals eerder aangehaald slagen Mies Bezemer en Jan Bouwen er echter wonderwel in om hun vizier open te trekken en de lezer bijgevolg te stimuleren tot verdere reflectie en beter therapeutisch handelen. Dit maakt Stotteren: van theorie naar therapie in vele opzichten een onmisbaar boek voor iedereen die met stotteren werkt.' - Signaal, Vereniging Sig, België, september 2019